ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, March 26, 2019

Οι Έλληνες του Μόντρεαλ Μεθύσανε με τ’ Αθάνατο Κρασί του 21



Οι Έλληνες του Μόντρεαλ «Μεθύσανε με τ’ Αθάνατο Κρασί του 21»



Της Ιουστίνης Φραγκούλη





Με αρχιερατική λειτουργία και δοξολογία υπέρ των πεσόντων αγωνιστών του 1821 ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Παλιγγενεσία στο Μόντρεαλ, προέξάρχοντος του Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτηρίου.



O πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Δημήτρης Αζεμόπουλος εκφώνησε εντός του ναού ένα συγκλονιστικό πανηγυρικό λόγο συνδέοντας την Ορθοδοξία με τον Ελληνισμό μέσα από τη συμβολική ημερομηνία του Ευαγγελισμού , που σήμανε την Επανάσταση του 1821. Οι έννοιες Ευαγγελισμός- Ελληνισμός κυριάρχησαν στην  ομιλία του που αναφέρθηκε στις αξίες των Ελλήνων οι οποίες τους οδήγησαν στο θαύμα της απελευθέρωσης.Οι ήρωες της Επανάστασης αλλά και η χορεία των Φιλελλήνων, απόσπασμα απο τον Νίκο Καζαντζάκη για το θαύμα των Ελλήνων σηματοδότησαν το λόγο που χρωματίστηκε από τις έννοιες της εθνικής αξιοπρέπειας και της ελευθερίας!



Στην παρέλαση που παρακολούθησε πλήθος Ελλήνων και ξένων στην ελληνοκρατούμενη λεφωφόρο Ζαν Ταλόν, παρέστη για τέταρτη συνεχή χρονιά επί της εξουσίας ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό με ένα επιτελείο υπουργών και ομοσπονδιακών βουλευτών της κυβέρνησής του. Ο Τζάστιν Τρουντό, του οποίου τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση κλυδωνίζεται απο το σκάνδαλο της εταιρείας SNC-Lavalin, χαιρέτησε τον κόσμο με ενθουσιασμό, ενώ επισκέφθηκε πολλούς εθνικοτοπικούς συλλόγους μιλώντας εγκάρδια με τους Έλληνες της περιοχής, στην οποία άλλωστε εκλέγεται βουλευτής.



Τελετάρχης φέτος ήταν ο διακεκριμένος καθηγητής της Νεογνολογίας και Περιγεννητικής του Πανεπιστημίου McGill δρ. Απόστολος Παπαγεωργίου, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος για την τιμή που του ανέθεσε η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ.



Ο νεφώδης ουρανός της πόλης και το πολικό κρύο δεν αναχαίτισαν τη μεγαλόπρεπη παρέλαση των Ελληνικών σχολείων, των Ελληνικών Κοινοτήτων και  των εθνικοτοπικών συλλόγων με συνθήματα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και το έπος του 21, ενώ οι γαλανόλευκες κυμάτιζαν στην ελληνοκρατούμενη λεωφόρο Ζαν Ταλόν, όπου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση.



Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Μόντρεαλ ξεκίνησαν απο την Παρασκευή στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο, όπου ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Μιχάλης Γαβριηλίδης μίλησε για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στην εκκίνηση και επιτυχία της Επανάστασης του 1821. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νικόλας Παγώνης μετέφερε την συγκινησιακή φόρτιση του ηρωισμού των Ελλήνων του 1821, κορυφώνοντας την ομιλία του με το στίχο του Κωστή Παλαμά: ‘Μεθύστε με τ΄Αθάνατο Κρασί του 21».



Έλληνας της Χρονιάς αναδείχθηκε ο Τάκης Τζώτζης για την πολυετή προσφορά του στην αναβίωση των ελληνικών εθίμων μέσα απο τα χορευτικά τμήματα αλλά και τις παραστάσεις γύρω απο τις ελληνικές παραδόσεις.

  

Η κατάθεση των στεφάνων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο μνημείο των Ηρώων του Λαβάλ, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας Μιχάλη Γαβριηλίδη, ο οποίος ύψωσε την ελληνική σημαία στο δημαρχείο της πόλης. Σημειωτέον ότι πάνω απο 40.000 Ελληνοκαναδοί κατοικούν πλέον στην περιφέρεια αυτή, όπου εκλέγονται δύο δημοτικοί σύμβουλοι, η Αγλαϊα Ρεβελάκη και ο βασίλειος Καρυδόγιαννης.



Την παρέλαση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος, ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Δημήτρης Αζεμόπουλος , ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, η πρέσβης της Ελλάδας στον ICAO Κατερίνα Νάτσικα,  η υπουργός Τουρισμού Μελανί Ζολί, οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος, Ρέιτσελ Μπεταγιάν, Εύα Νασίμ και Ελ Κουρί, οι δήμαρχοι Τζουλιάννα Φουμαγκάλι, Άλαν Ντε Σούζα και Τζιμ Μπέης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαίρη Ντέρος,  Εφη Γιάννου,Μάγδα Ποπεάνου και Φραντσέσκο Μιέλε, ο πρόεδρος της ΕΚΜΜ Νικόλας Παγώνης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσσου του Κεμπέκ Τζον Θεοδοσόπουλος και πλήθος επωνύμων και ανωνύμων.



Μετά το τέλος της παρέλασης οι Ελληνες της πόλης παρακάθησαν σε εορταστικά γεύματα ανά τους συλλόγους απολαμβάνοντας τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά, που καλεί το έθιμο της ημέρας.



Οι εορτασμοί έκλεισαν με τη δεξίωση που παρέθεσαν από κοινού ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Μιχάλης Γαβριηλίδης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νίκος Παγώνης προς τιμήν  του Ελληνισμού στο Ελληνικό Κέντρο του Μόντρεαλ.












































Στο Σύλλογο Λευκαδίων ο Καναδός πρωθυπουργός












Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό επισκέφθηκε πολλούς εθνικοτοπικούς συλλόγους μετά την παρέλαση καθώς το Παρκ Εξτένσιον αποτελεί την έδρα της εκλογικής του περιφέρειας. Οι Λευκαδίτες και οι φίλοι τους έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν και να του δείξουν την αμέριστη συμπαράσταση και εμπσιστοσύνη στην κυβέρνησή του. Ο Τζάστον τρουντό συνδευόταν από την υπουργό Πολιτισμού Μελανί Ζολί, η οποία επίσης έδειξε εγκαρδιότητα στους Λευκαδίτες.

Το γιορτινό γεύμα με μπακαλιάρο, σκορδαλιά, σαβόρο καθώς και τα γλυκά των κυριών έκλεψαν τις εντυπώσεις, ενώ ο κόσμος ήταν εθνικά και τοπικά ενθουσιασμένος.

No comments: