ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Thursday, September 12, 2019

Η Κοντυλένια του Νησιού μάγεψε το Μιλάνο!

ΙΟΥΣΤΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ-ΑΡΓΥΡΗ
Η ΚΟΝΤΥΛΕΝΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΓΕΨΕ ΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

         Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 στις 7 μ.μ., σύσσωμη η Ελληνική παροικία του Μιλάνου με Έλληνες και Φιλέλληνες υποδέχθηκαν το νέο μυθιστόρημα της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη - Η ΚΟΝΤΥΛΕΝΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, στο φιλόξενο χώρο του ελληνικού εστιατορίου Vero Sapore Greco μια ανάσα από το ιστορικό Ντουόμο.
Για την παρουσίαση αφίχθηκαν δύο διακεκριμένοι Έλληνες, ο Αρχιμανδρίτης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Δρ. Απόστολος Καβαλιώτης, και ο π. Βουλευτής Λευκάδας Δρ. Ξενοφώντας Βεργίνης

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιμανδρίτης κ. Θεοφύλακτος, ιερατικός προϊστάμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μιλάνου, ο οποίος σημείωσε πως η μεγαλύτερη παραγωγική και εξαγωγική δύναμη της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της.
Τη συγγραφέα και τους εισηγητές καλωσόρισε ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας κ. Νικόλας Σάκκαρης, ενώ η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μιλάνου κα Σοφία Ζαφειροπούλου μίλησε με ενθουσιασμό για το «αριστουργηματικό μυθιστόρημα της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, μίλησε γλαφυρά για την Κοντυλένια του Νησιού, αναλύοντας τους πόνους της νεαρής όμορφης κοπέλας από την καταπίεση των ανδρών της οικογένειας, ενώ έδωσε έμφαση στη θέση της Ελληνίδας του Μεσοπολέμου. Ο π. Απόστολος έδωσε τα εύσημα στην Ιουστίνη Φραγκούλη όχι μόνο για το συγγραφικό της έργο αλλά και για το ρόλο της στην προώθηση του Ελληνισμού του Καναδά, αναφερόμενος στο συντονισμό της για την ολοκλήρωση του εμβληματικού γλυπτού του Έλληνα Μετανάστη, έργου του Γιώργου Χουλιάρα που κοσμεί ένα από τους κεντρικούς δρόμους του Μόντρεαλ.
Ο γνωστός οικονομολόγος και πολιτικός Ξενοφών Βεργίνης έκανε μια ανατομή του μυθιστορήματος Η ΚΟΝΤΥΛΕΝΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ εστιάζοντας στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής του Μεσοπολέμου αλλά και στη σημειολογία των νοημάτων που αποπνέει το έργο.
Ο π. Βουλευτής Λευκάδας σημείωσε τις υπαρξιακές αναζητήσεις της συγγραφέως τονίζοντας τη δεύτερη ανάγνωση και το βάθος του μυθιστορήματος.
Ο Ξενοφών Βεργίνης ξέσπασε σε λυγμούς όταν αποκάλυψε ότι έτσι όπως τα περιγράφει στο μυθιστόρημα η Ιουστίνη ζούσαν οι άνθρωποι στη Λευκάδα της υπαίθρου του Μεσοπολέμου σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στο ακροατήριο, που άκουγε τον ομιλητή με δέος.
Η συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών δηλώνοντας πως νιώθει συγκίνηση που επικοινωνεί το νέο της μυθιστόρημα με την ελληνική παροικία του Μιλάνου. Η ίδια είπε ότι η Ελληνική παροικία του Μιλάνου μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά σε σχέση με την αντίστοιχη του Μόντρεαλ, αλλά το ίδιο αίσθημα της ξενιτιάς διακατέχει όλους τους Έλληνες της Διασποράς σε όποιο μήκος και πλάτος κι αν βρίσκονται. «Αυτή η ξενιτιά και η αγάπη για την Ελλάδα μας ενώνει εμάς τους Απόδημους», κατέληξε επισημαίνοντας ότι τα έργα της έχουν πάντα την αύρα της Ελλάδας και τη νοσταλγία για την πατρίδα.

Ο Κριστιάνο Μαυροειδής ιδιοκτήτης του ελληνικού εστιατορίου Vero Sapore Greco - Milano και η σεφ Βάσια Κολλόκα οργάνωσαν μια άψογη εκδήλωση με εξαιρετικά ελληνικά εδέσματα και άρωμα Ελλάδας.
Μικρά δείγματα λευκαδίτικων προϊόντων προσφέρθηκαν στους καλεσμένους από την Βάσια Κολλόκα , ενώ η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη υπέγραψε τα βιβλία της.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Αντιπρόεδρος της Φιλελληνικής εταιρείας Άλντο Πιρόλα, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι και ιστορικά μέλη της ελληνικής παροικίας του Μιλάνου, αλλά και Ιταλοί προσκεκλημένοι.
Η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κα Σοφία Ζαφειροπούλου ανέλαβε τη μετάφραση για τους παρευρισκόμενους Ιταλούς. Τους ομιλητές παρουσίασε ο Κριστιάνο Μαυροειδής.
Ήταν μια βραδιά συγκίνησης για την Ελληνική παροικία του Μιλάνου αλλά και για τους εισηγητές και τη συγγραφέα που ήρθαν από την Ελλάδα να μεταλαμπαδεύσουν το φως της λογοτεχνίας στην ιταλική μητρόπολη!





































1 comment:

Αστοριανή said...

ΠΑΝΤΟΤΕ με ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!

Να είσαι, μαζί και η οικογένειά σου, καλά για να μας μαγεύεις.

¨Αστοριανή"

από Νέα Υόρκη.