ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Saturday, March 13, 2021

Ο χορός του Ζαλόγγου:Αυτοθυσία , Ηρωισμός και Εκκλησία το 1821!

 




Ο χορός του Ζαλόγγου:

Αυτοθυσία , Ηρωισμός και Εκκλησία το 1821!

 

Το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά το Σάββατο, 13 Μαρτίου οργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση τιμώντας την μνήμη των ηρωίδων του Ζαλόγγου με αφορμή τα 200 χρόνια απο την Ελληνική Επανάσταση και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ομιλητές ο Επίσκοπος Ζηνουπόλεως κ. Iάκωβος Αντωνόπουλος και η διευθύντρια της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, κα Ευγενία Μανωλίδου.

Ο θεοφιλέστατος Ιάκωβος αναφέρθηκε στο υπαρξιακό ερώτημα, αν τελικά ο ηρωισμός των γυναικών του Ζαλόγγου ήταν θέμα αυτοχειρίας ή αυτοθυσίας , που ξεπερνάει την ανθρώπινη φύση. Ο επίσκοπος Ζηνουπόλεως εστίασε στο φιλοσοφικό βάθος αυτού του ερωτήματος καταλήγοντας πως η αυτοθυσία υπρεβαίνει την έννοια της αυτοχειρίας αφού από την άλλη πλευρά παραμόνευε για τις Σουλιώτισσες η σκλαβιά, η ταπείνωση και ο βιασμός της γυναικείας ύπαρξης απο τους Τούρκους.

Στη δική της ομιλία η Ευγενία Μανωλίδου αναφέρθηκε στην αναγωγή ανάμεσα στο «Η Τάν ή Επί Τάς» της Σπαρτιάτισσας Μάννας με την αυτοθυσία των Σουλιωτισσών, τονίζοντας πως ήταν ακριβώς αυτή η ακριβή παρακαταθήκη  του συνθήματος «Ελευθερία ή Θάνατος», που οδήγησε τις γυναίκες στο γκρεμό της λύτρωσης απαλλάσσοντάς τις απο την προοπτική του βιασμού, του σκλαβοπάζαρου και της ταπείνωσης.

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Μοντρεάλ Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη είπε χαρακτηριστικά: «Το θέμα των γυναικών του Ζαλόγγου είναι τραγικό, ευαίσθητο, οριακό. Πώς ο ηρωισμός ξεπερνά την ανθρώπινη φύση για αυτοσυντήρηση, πώς η μητρότητα νικιέται από την ανάγκη της ελευθερίας, πώς η γυναίκα γίνεται μπροστάρισσα ενός ηρωισμού με απίστευτη τραγικότητα.»

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρέσβυς της Ελλάδας στον Καναδά, κα Κωνσταντίνα  Αθανασιάδου καθώς επίσης οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Βουλής του Καναδά Εμμανουέλλα Λαμπροπούλου και  Αννυ Κουτράκη. Η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Ντέρος από το Μοντρεάλ μίλησε για τη γενοκτονία των Αρμενίων προσυπογράφοντας τις αγριότητες των Τούρκων, ενώ εκ μέρους του Δήμου του Λαβάλ μίλησε η δημοτική σύμβουλος Αγλαϊα Ρεβελάκη.

Για τις γυναίκες ηρωίδες της Επανάστασης μίλησαν οι φιλόλογοι Ευαγγελία Τσαλκίδου και Ελευθερία Μπαμιατζόγλου. Η Ελευθερία Μπαμιατζόγλου αναφέρθηκε στις ηρωικές μορφές της Λασκαρίνας-Μπουμπουλίνας και της Μαντώς Μαυρογένους, ενώ η Ευαγγελία Τσαλκίδου μίλησε για τις λιγότερο γνωστές ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης.

Την εισήγηση για το χορό του Ζαλόγγου στα αγγλικά έκανε η Χριστίνα Οζαράπογλου, η οποία συντόνισε την παραγωγή της εικόνας .

Την παρουσίαση της διαδικτυακής εκδήλωσης συντόνισε η Ελένη Δρακοπούλου με τρόπο μειλίχιο και απόλυτα συντονιστικό.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ κ. Μιχάλης Γαβριηλίδης έδωσε το δικό του στίγμα για τον ηρωισμό των γυναικών της Επανάστασης του 1821 ανοίγοντας το διαδραστικό διάλογο με τους καλεσμένους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ Ανδρέας Κριλής, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΚΜΜ Δημήτριος Μανωλάκος, ο αντιπρόεδρος της Ερανικής Επιτροπής δρ. Γιώργος Τσούκας, η επίτιμη πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βασιλική Τσίρου-Μαρκαντωνάτου, η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων της Ατλάντας Μαρία Μαντέκου-Sharp καθώς και η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Καναδά Ζωή Βερούτη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε ένα βιντεοκλίπ με το Τραγούδι του Ζαλόγγου απο μαθήτριες της μουσικής σχολής Chroma Musica, γεγονός που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους 75 συμμετέχοντες στην γεμάτη παλμό επετειακή παρουσίαση .

Η διαδικτυακή εκδήλωση αναμεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι Greek Times του Δημήτρη Παπαδόπουλου και σε live streaming από την ιστοσελίδα του.

 

 










No comments: