ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, May 17, 2021

Άρχισαν στο Μόντρεαλ οι κλινικές δοκιμές για το νέο Γονιδιακό Παπ Τέστ!


Η δρ. Lucy Gilbert μετράει πολύ την υποστήριξη του Λυκείου των Ελληνίδων Μοντρεάλ!

 Στις 12 Μαΐου, με τη συμμετοχή της υπουργού Υγείας του Καναδά Patty Hajdu, το Λύκειο Ελληνίδων του Μόντρεαλ (ΛΕΜ), σε συνεργασία με το Νοσοκομειακό Ίδρυμα MUHC του Πανεπιστημίου McGill, οργάνωσε την  «Εικονική Εκδήλωση προς τιμήν της Τζοάν και της Μελίνας» που επικεντρώθηκε στις κλινικές δοκιμές του νέου Γονιδιακού τεστ " Doveegene " .

 Οι εν λόγω δοκιμές άρχισαν να πραγματοποιούνται ήδη από τη διάσημη ογκολόγο / γυναικολόγο του  McGill , δρα Lucy Gilbert στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Η έρευνα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου επιτελείται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μόντρεαλ Glen του McGill από τη διακεκριμένη καθηγήτρια ογκολόγο-γυναικολόγο δρα Lucy Gilbert, η οποία το 2018 κέρδισε το βραβείο των Επιστημών του Κεμπέκ και αναδείχθηκε μία απο τις  25 πιό σημαντικές γυναίκες του Καναδά για το 2021.

Όπως η ερευνήτρια γιατρός ανέφερε στην παρουσίαση του νέου γονιδιακού τέστ: “Η ομάδα μου κι εγώ έχουμε αναπτύξει ένα γονιδιακό παπ-τεστ το οποίο μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου αρκετά νωρίς ώστε να προληφθεί ή να θεραπευθεί σε αρχικά στάδια. Πήραμε το βραβείο της Επιστημονικής Ανακάλυψης του Κεμπέκ το 2018 αλλά τώρα έχουμε προχωρήσει σε μια πιό τελειοποιημένη μορφή του τέστ και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την κλινική έρευνα η οποία είναι αναγκαία για να πιστοποιηθεί η επιτυχία του γονιδιακού παπ-τεστ και θα χρειαστούμε 3500 γυναίκες να υποβληθούν στο τέστ. Οταν ολοκληρώσουμε αυτό το στάδιο η κυβέρνηση του Καναδά και του Κεμπέκ θα χρηματοδοτήσει την εφαρμογή του σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.»

 Η ίδια σημειώνει : «Εάν αυτό το παπ-τεστ δοθεί στην ιατρική, αυτοί οι καρκίνοι θα θεραπεύονται με ένα απλό χειρουργείο. Πριν ο δρ. Παπανικολάου ανακαλύψει το διαγνωστικό παπ-τεστ ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ήταν η μεγαλύτερη αιτία θανάτου των γυναικών. Τώρα ο καρκίνος των ωοθηκών και του ενδομητρίου αποτελεί συχνότερη αιτία θανάτου απο εκείνον του τραχήλου της μήτρας».

 Μετά από πολλά χρόνια έρευνας σε γυναίκες άνω των 50 ετών η δρ. Gilbert κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καρκίνος δημιουργείται στις σάλπιγγες και όχι στις ωοθήκες γι αυτό όταν ανιχνεύεται πλέον ως όγκος στην εν λόγω περιοχή είναι αργά για τη θεραπεία του. Το γονίδιο μεταλλάσσεται  μέσα στο κύτταρο στην περιοχή των σαλπίγγων κι απο κεί διοχετεύεται στο αίμα, όταν πια ανιχνευθεί στις ωοθήκες βρίσκεται σε τρίτο και τέταρτο στάδιο, γι αυτό ονομάζεται «σιωπηρός δολοφόνος».

Στο πλευρό της δρος Γκίλμπερτ γι αυτή την ιστορική ανακάλυψη που θα σώσει εκατομμύρια ζωές βρίσκεται το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ, το οποίο οργανώνει εκδηλώσεις με σκοπό την ενίσχυση του πανεπιστημιακού ιδρύματος MUHC του McGill, που οφείλει να συγκεντρώσει 2 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ενισχυθεί από τις κυβερνήσεις του Καναδά και του Κεμπέκ στην μεγάλη κλινική έρευνα του γονιδιακού παπ-τεστ. Το ΛΕΜ έχει ήδη συνεισφέρει 100.000,00 $ στην έρευνα  μέχρι σήμερα. Με αυτήν την εκδήλωση, ο στόχος είναι να μαζέψει 50.000 για το 2021.

 Την εκδήλωση παρουσίασε με ζωντάνια η Αφροδίτη Σάλας, καθηγήτρια  Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Concordia, ενώ συμμετείχε ο δρ. Pierre Gfeller , Πρόεδρος  και Διευθύνων Σύμβουλος του MUHC. Ο δρ. Gfeller ξεκίνησε παρουσιάζοντας την Καναδή Υπουργό Υγείας, Patty Hajdu, η οποία υπογράμμισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει ιατρικά ερευνητικά προγράμματα, μερικά από τα οποία επικεντρώνονται στην ισότητα των φύλων. Η Patty Hajdu τόνισε τη σημασία των κλινικών δοκιμών του γονιδιακού παπ τεστ  " Doveegene " σημειώνοντας πως μετά τις κλινικές έρευνες το νέο διαγνωστικό εργαλείο θα σώσει εκατομμύρια γυναικείες ζωές στο μέλλον.

 Το κοινό γοητεύθηκε από τις αφηγήσεις των κυρίων προσώπων της εκδήλωσης. Η  Μελίνα Τσαγκαρόπουλος , μια 31χρονη μητέρα   και η Τζοάν Φωτιάδης επίσης μητέρα διδύμων , αφηγήθηκαν τις εμπειρίες τους  σχετικά με τον καρκίνο των ωοθηκών,προκαλώντας έντονη συγκίνηση στο ακροατήριο.

 Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη , Πρόεδρος του ΛΕΜ, δήλωσε ότι ως δημοσιογράφος και γυναίκα που έχασε τη μικρότερη αδερφή της από τον καρκίνο των ωοθηκών, αισθάνεται την ανάγκη να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του σιωπηρού δολοφόνου, σημειώνοντας πως η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας του νέου γονιδιακού τέστ δεν είναι απλά σκοπός αλλά προορισμός.

 Η  δρ Lucy Gilbert , που ονομάσθηκε μία από τα «Κορυφαίες 25 γυναίκες επιρροής για το 2021» του Καναδά και με ειδίκευση στη γυναικολογία / ογκολογία, παρουσίασε το « DOvEEgene test», το οποίο έχει ως στόχο να πιστοποιηθεί ως επιστημονικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του κακρίνου  των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Κάλεσε όλες τις γυναίκες ηλικίας 45 έως 70 ετών να συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές " Doveegene " κάνοντας εγγραφή στην ομάδα της.   

 Στις τελικές της παρατηρήσεις, η Julie Quenneville, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ιδρύματος MUHC, επανέλαβε πόσο σημαντικό είναι να γίνει το νέο γονιδιακό πά τεστ " Doveegene " για κάθε γυναίκα προκειμένου να αποφευχθούν οι καρκίνοι του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

 Στην εκδήλωση, όπου συγκεντρώθηκε ήδη το ποσόν των 30.000 δολαρίων έδωσαν μηνύματα οι βουλευτές Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος και Αννυ Κουτράκη καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγλαϊα Ρεβελάκη,Σάντρα Ελ Χελού και Μαίρη Ντέρος . Η διαδικτυακή παρουσίαση εμπλουτίσθηκε από Μάρω Λύτρα που αφιέρωσε ένα τραγούδι στον πατέρα της.

Η Υπουργός Υγείας του Καναδά Patty Hajdu















No comments: