ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, March 28, 2022

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό και η υπεξ Μελανί Ζολί στην Εθνική Παρέλαση του Μόντρεαλ!

 


Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό τίμησε την παρέλαση των Ελλήνων του Μοντρεάλ!

Τελετάρχης της παρέλασης η υπουργός εξωτερικών Μελανί Ζολί!

 Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Με την παρουσία του σφράγισε  την Εθνική παρέλαση των Ελλήνων του Μοντρεάλ την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό ο οποίος δεν έχει λείψει ποτέ από τις επετειακές εκδηλώσεις κατά τα 14 χρόνια (2008) που εκλέγεται βουλευτής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ελληνοκρατούμενη περιοχή του Παρκ Εξτένσιον.

Τελετάρχης της παρέλασης ήταν η υπουργός εξωτερικών Μελανί Ζολί, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον Ελληνισμό του Μοντρεάλ και τείνει ευήκοον ούς στα εθνικά μας θέματα.

Η παρουσία του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τρουντό και της υπουργού των εξωτερικών Μελανί Ζολί στην ελληνική παρέλαση, υποδηλώνει τις θερμές σχέσεις που απολαμβάνει ο οργανωμένος Ελληνισμός με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά, στην οποία συμμετέχουν και τρείς ελληνικής καταγωγής βουλευτές.

Προηγήθηκε η Δοξολογία στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εις μνήμην των Ηρώων του 1821 της οποίας προεξήρξε ο αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος συνεπικουρούμενος από τον επίσκοπο Ζηνουπόλεως κ. Ιάκωβο και ιερείς της πόλης , ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά κα Κωνσταντίνα Αθανασιάδου.

Η πρέσβης με λιτό και περιεκτικό λόγο αναφέρθηκε στη σημασία της Ελληνικής Επανάστασης, στην ανάσταση του Γένους, τονίζοντας πως η Ελληνική Ομογένεια της Οδησσού και της Μαριούπολης μαστίζεται σήμερα  από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εξήρε την Ελληνική παροικία του Καναδά επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα δυναμικό κομμάτι, αναπόσπαστο τμήμα του Μεγάλου Ελληνισμού, ενώ ανέφερε πως φέτος κλείνουν 80 χρόνια επίσημων διμερών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Καναδά.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος πέραν του θρησκευτικού μηνύματος της ημέρας στον επίλογό του τόνισε πόσο σημαντικά είναι τα ημερήσια σχολεία τα οποία ίδρυσε η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ εδώ κι έναν αιώνα.

Η παρέλαση που ακολούθησε ήταν μεγαλειώδης και δυναμική  αποκαλύπτοντας τα βλαστάρια των ημερήσιων σχολείων Σωκράτης-Δημοσθένης αλλά κι εκείνα της συμπληρωματικής εκπαίδευσης Πλάτων-Όμηρος, Αριστοτέλης και Άγιος Νικόλαος, που κρατούσαν περήφανα ανεμίζοντας τις ελληνικές σημαίες.

Οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι με αιχμή του δόρατος τους Μανιάτες έδωσαν το πατριωτικό παρόν, ενώ το δευτεροβάθμιο Ελληνικό Κογκρέσσο του Κεμπέκ με τις σημαίες της Ελλάδας και του Κεμπέκ έδειξε το πρόσωπο της συλλογικής παρουσίας του Ελληνισμού στη γαλλόφωνη επαρχία.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Μιχάλης Γαβριηλίδης, η επίτιμος πρόεδρος της Κύπρου  Βίβιαν Κυριακόπουλος,o πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ Ανρέας Κριλής ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ Τζόν Θεοδοσόπουλος,  οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος, Άννυ Κουτράκης και Ελ Κουρί αλλά και ο βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ  Αρκάν, οι δήμαρχοι Σεν Λωράν, Άλαν ντε Σούζα και του Πιερφόντ, Δημήτρης Μπέης, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι μεταξύ των οποίων η Μαίρη Ντέρος του Παρκ Εξ, ο Σόνυ Μόροζ,  η Αγλαϊα Ρεβελάκης και ο Βασίλειος Καριδόγιαννης του Λαβάλ,ενώ τη δήμαρχο Βαλερί Πλάντ εκπροσωπούσε η δημοτική σύμβουλος και μέλος του εκτελεστικού Δέσποινα Σούριας. Ανάμεσά τους ο Ελληνας της Χρονιάς Δρ. Γιώργος Τσούκας, η ταμίας της ΕΚΜΜ Βούλα Νεοφωτίστου και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΜΜ Νικόλας Παγώνης.

Παρά το δυνατό κρύο, το χιονόνερο και τους γκρίζους ουρανούς η παρέλαση της ελληνικής Ομογένειας του Μοντρεάλ στην λεωφόρο Ζαν Ταλόν στέφθηκε με επιτυχία. Ακολούθησε παραδοσιακό γεύμα στους διάφορους εθνικοτοπικούς συλλόγους τους οποίους επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό μετά την παρέλαση γιορτάζοντας την απελευθέρωση των Ελλήνων μέσα από τη δική τους παράδοση.

Στο μεταξύ την περασμένη Παρασκευή ύστερα από δύο χρόνια πολιορκίας του κορωνοϊού γιορτάστηκε με λαμπρότητα, σεμνότητα και πατριωτικό σθένος η Εθνική Επέτειος στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου που είχε στερηθεί τις επετειακές εκδηλώσεις για δύο χρόνια.

 Πολιτικοί από το ομοσπονδιακό και το επαρχιακό επίπεδο, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι έδωσαν το παρόν στην εξαιρετική βραδυά που σημαδεύτηκε από υπέροχες ομιλίες και τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας-Καναδά.

 Εξαιρετική ήταν η ομιλία του Επισκόπου Ζηνουπόλεως κ. Ιακώβου I ο οποίος τόνισε την ανάγκη ενότητας του Ελληνισμού της Διασποράς για τους μεγάλους αγώνες διαιώνισης του Γένους.

Καταπληκτικός και μεστός μηνυμάτων ήταν ο λόγος του Γενικού Προξένου κ. Μιχάλη Γαβριηλίδη ο οποίος αναφέρθηκε στο Έπος του 21 και τις προεκτάσεις του.

 Ο πρόεδρος της ΕΚΜΜ Κ. Ανδρέας Κριλής  με ένα πατριωτικό λόγο βασισμένο στο Θούριο του Ρήγα ξεσήκωσε το κοινό.

Υπέροχα τα παιδιά των σχολείων ΣΩΚΡΑΤΗΣ -ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ και εξαιρετικές απαγγελίες από τους μαθητές των Σαββατιανών σχολείων με κορυφαία τη μαθήτρια του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ που απήγγειλε απόσπασμα απο τους ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΥΣ του Διονυσίου Σολωμού.

Ήταν μια εξαιρετική επετειακή εκδήλωση με ρυθμό, στυλ και προπάντων διψασμένους Έλληνες που ήρθαν να τιμήσουν την ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ.

Έλληνας της Χρονιάς ανακηρύχθηκε ο Δρ. Γεώργιος Τσούκας για την πολυετή δράση του στε κοινά και την τεράστια καριέρα του στην Ιατρική επιστήμη!

 Ο High Commissioner της Κύπρου κ. Φιλίππου, η επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου κα Βίβιαν Κυριακοπούλου, οι ομοσπονδιακές βουλευτές Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος και Άννυ Κουτράκη καθώς και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσσου του Κεμπέκ Τζόν Θεοδοσόπουλος Γιάννης Θεοδοσόπουλος ήταν στο τιμητικό τραπέζι.

 Οι πρώην πρόεδροι Τζίμμης Μανωλάκος και Νίκος Παγώνης  έγιναν το επίκεντρο της βραδυάς.

























 

1 comment:

Αστοριανή said...

Και του χρόνου!

Με υγεία
και Επιτυχία!

Υιώτα="αστοριανή", Ν.Υ.