ΠΕΡΑ ΑΠ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

ΠΕΡΑ ΑΠ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ
Η επίσημη βιογραφία του Ξενοφώντα Βεργίνη, του φτωχόπαιδου που ξεκίνησε απο τους Τσκουκαλάδες κατακτώντας σπουδία θέση στη διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας

Monday, January 16, 2023

Περί Βασιλέως, Πριγκήπων και άλλων τινών!

 


Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Οι μέρες της κηδείας του τέως Βασιλέως της Ελλάδας Κωνσταντίνου Γλύμπουργκ το φέρνουν να μιλάμε για την τελειωμένη υπόθεση της βασιλείας, που έκλεισε θεσμικά με το δημοψήφισμα του 1974 το οποίο χειρίστηκε ο εθνάρχης Καραμανλής προσωπικά, κάνοντας υπόθεσή του να μην συνεχίσει η δυναστεία των Γλύξμπουργκ την καταστροφική ανάμειξή τους στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Αυτό που παρατήρησα τούτες τις πονηρές μέρες ήταν ότι:

1.    η οικογένεια Γλύξμπουργκ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με τα παιδιά του βασιλέως και με τα εγγόνια τους.Ευγενείς αριστοκράτες, έδειξαν στο κοινό το δέσιμό τους αλλά και την αξιοπρέπειά τους σε όλα τα επίπεδα.

2.   Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επίσης σωστά αποφάσισαν να κηδευτεί ως ιδιώτης ο πρώην μονάρχης και όχι ως πρώην ηγέτης των Ελλήνων, διότι θεσμικά το ζήτημα έληξε το 1974 και δεν υπήρχε λόγος να ανασκαλεύονται παλιά μίση και πάθη.

3.   Οι ¨Ελληνες δημοσιογράφοι και πολιτικοί ευκαίρως -ακαίρως μάς διατυμπάνιζαν πως ο τέως, καταψηφισμένος από το 75% των Ελλήνων, έπρεπε να κηδευτεί ως δημόσιο πρόσωπο δημοσία δαπάνη.

4.   Διάφοροι γραφικοί αντιβασιλικοί τύποι μας τρέλαναν με την ποταπολογία τους.

 

Σχετικά με το ζήτημα αυτό έγραψα διάφορες σκέψεις που μου προκάλεσε η επικαιρότητα των ημερών:

 

Πρώτο σχόλιο

Είμαι πολύ περήφανη που τιμήθηκα στις 5 Ιουνίου 2022 με την καρφίτσα του πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς ο Καναδάς αποτελεί χώρα της Κοινοπολιτείας.

Αυτό δεν με εμποδίζει να ξεχωρίζω την Βρετανική βασιλική οικογένεια από την έκπτωτη δική μας βασιλική οικογένεια.

Η Ελλάδα δεν είχε κληρονομικούς βασιλείς (ο τελευταίος ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος;) και δεν χρειαζόμασταν ξένους! Ξένοι ήταν και για πάντα ξένοι θα μείνουν οι Γλύξμπουργκ!

ΥΓ. Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι μας χρησίμευσαν κάπου οι Γλύξμπουργκ. Για να δεχτούν πάλι τη βασιλεία στην Ελλάδα, οι Άγγλοι μας έδωσαν για προίκα τα νησιά του Ιονίου αποχωρώντας από τα εδάφη μας στις 21 Μαίου 1864. Μία χρησιμότητα είχε η εγκαθίδρυσή τους στο 1864...

 

Δεύτερο σχόλιο

 

Μιλώντας για βασιλιάδες, πρίγκηπες και πριγκήπισσες έχω να καταθέσω τα εξής.

Η γιαγιά μου η Κωσταντία, μητέρα του πατέρα μου, εξ Εγκλουβής ορμώμενη, μικροσκοπική και πονηρή σαν αλεπού, όταν ήθελε να με εγκαλέσει στην τάξη μου έλεγε:

Μπά που να γένεις βασίλισσα! Αυτή ήταν η γλυκειά κατάρα της.

Τα χρόνια πέρασαν , πήγα στο σχολείο, άρχισα να διαβάζω για βασίλισσες και για πριγκήπισσες. Προτίμησα τον τίτλο της βασίλισσας ανεκαθεν και επέβαλα στην αδελφή μου και τις φιλενάδες μου να είναι πριγκήπισσες. Ακόμη με θυμάται η Αλεκίτσα για αυτή την ταξική τακτοποίηση...

Μεγάλωσα, η φωτογραφία της Φρειδερίκης και του Παύλου φιγουράριζε σε κάθε σπίτι. Ηθελα να γίνω Φρειδερίκη αλλά ο πατέρας μου έλεγε ότι η βασίλισσα ήταν μηχανορράφος και θα κατέστρεφε τον άντρα της, τον βασιλέα Παύλο καθώς τορπίλιζε την κυβένρηση Καραμανλή.

Θυμάμαιτην κηδεία του βασιλέως Παύλου, που οι κακές γλώσσες λέγανε πως η Φρειδερίκη τον είχε βαλσαμώσει διότι είχε πεθάνει μερικές εβδομάδες πριν.

Μετά η φωτογραφία αντικαταστάθηκε με εκείνη του διαδόχου Κωνσταντίνου και της ωραίας γυναίκας του , πριγκήπισσας της Δανίας, Αννας Μαρίας.

Η γέννηση της Αλεξίας ήταν το νέο της εποχής.

Ύστερα ήρθε η δικτατορία, έγινε το αποτυχημένο προξικόπημα του Κωνσταντίνου, ο πατέρας μου πάντα έλεγε πως ήταν άχρηστοι οι βασιλιάδες και τι τους θέλαμε... Απέδιδε την φυγή του Καραμανλή στο Παρίσι σε ίντριγκες της Φρειδερίκης.

Γενικά το όνομα Φρειδερίκη έφερνε μια φρίκη στο σπίτι μας. Η μητέρα μου υπεράσπιζε το βασιλικό γένος διότι ήταν αντικομμουνίστρια και πίστευε πως η βασιλεία θα διασφάλιζε την ανεξαρτησία της χώρας.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, ο βασιλεύς Κωνσταντίνος πέθανε το σωτήριον έτος 2023 και θα θαφτεί ως κοινός θνητός. ΓΠερί αυτού αποφάσισαν οι Έλληνες στο συντριπτικό δημοψήφισμα του 1974.

Εγώ θα παραμείνω βασίλισσα και ουχι πεπτωκυία, καθώς τα λόγια της γιαγιάς έπιασαν το θρόνο στην καρδιά του Θεόδωρου Αργύρη.

Καλό ταξίδι βασιλεύ εκεί που πας. Αν συναντήσεις τη μαμά μου πέστης πως ήσουν ο διάδοχος! Θα χαρεί να σε γνωρίσει απο κοντά!

2 comments:

Αστοριανή said...

Εγώ θα παραμείνω βασίλισσα και ουχι πεπτωκυία, καθώς τα λόγια της γιαγιάς έπιασαν το θρόνο στην καρδιά του Θεόδωρου Αργύρη.


Σε χάρηκα!!!

...και με πριγκηπάκια, σοοούν!

Υιώτα,

Αστοριανή, ΝΥ

Justine's Blog said...

Αμέ!