ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Wednesday, August 2, 2023

Στον Αλαφροϊσκιωτο Κήπο η Αλαφροϊσκιωτη Καρέκλα της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού!

 


Στον Αλαφροϊσκιωτο Κήπο η Αλαφροϊσκιωτη Καρέκλα της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του αλαφροϊσκιωτου ποιητού ακούσαμε  τα όσα αποκρυπτογραφήθηκαν από την τελευταία ποιητική συλλογή της Δρος Βιβής Κοψιδά-Βρεττού.

«Αλαφροϊσκιωτη Καρέκλα» ο αινιγματικός τίτλος του βιβλίου που έχει την υπογραφή των εκδόσεων Βακχικόν.

Τη Δευτέρα το βράδτ λοιπόν με την ολόγιομη σελήνη, όπου οι σκέψεις θεριεύουν, αγριεύουν, επιτίθενται και οπισθοχωρούν... επειδή τέτοια ήταν η βραδιά των ίσκιων και των ξωτικών, ακούσαμε για εκείνη την καρέκλα που δεν βολεύει και δεν βολεύεται...Για εκείνη την καρέκλα που αντιστέκεται και αναρρωτιέται μέσα στις θολές στιγμές των καιρών μας για όσα άναρχα και αναπάντεχα συμβαίνουν γύρω μας.

Ακούσαμε για την εμπνευσμένη ποιήτρια, την πολυτάλαντη λογοτέχνιδα, την πρόεδρο των Φιλολόγων, την πνευματικά αεικίνητη Βιβή Κοψιδά-Βρεττού που γενναιόδωρα χαρίζει στη μικρή πατρίδα μας το αστείρευτο ταλέντο της σε όλες τις μορφές του λόγου:

Δοκίμιο,πεζό, ποίηση, κριτική, έρευνα, λαογραφία, παιδαγωγική είναι οι χώροι που εκείνη ακούραστα ξοδιάζει τις νύχτες της χαρίζοντας σε μας όλους τη δική της βαθειά ματιά των έργων και των λόγων...

Κι ενώ αχνοξημερώνει η δρ. Βιβή Κοψιδά-Βρεττού μετά από ένα παγωτό στο Μποσκέτο τα καλοκαίρια και ένα ζεστό τσάι το χειμώνα,ακόμη κάθεται σκυφτή στα γραπτά της σαν άλλη Πυθία, όπως καθομολογεί. Και πετάγονται τα υπαρξιακά ερωτήματα μέσα της και γίνονται ποίηση... ποίηση αλαφροίσκιωτη, ποίηση «ηλεκτρική, νευρική, αγχώδης, ακατάσταστη»,

Η καρέκλα είναι αλαφροϊσκιωτη γιατί σ΄αυτήν ακούμπησε την ύπαρξή του ένα ολόκερό χειμώνα μετά το ατύχημά του ο άντρας της και συνοδοιπόρος της ζωής της ο Δρ. Σπύρος Βρεττός, ο καθηγητής μας, ο ταλαντούχος, ο μοναδικός αφηγητής της ιστορίας των τόπων και των χρόνων.

Γι αυτό η Αλαφροίσκιωτη Καρέκλα είναι του Σπύρου δικαιωματικά!

Η καρέκλα η χαρά σου, η ευτυχία σου.

Η καρέκλα το δάκρυ σου.

Η καρέκλα το γέλιο σου.

Η καρέκλα η ιστορία σου.

Η καρέκλα η ιστορία τους...

Δικαιωματικά!

Εκπληκτικά ερμήνευσαν ποιήματα της «Αλαφροϊσκιωτης Καρέκλας» ο εξαιρετικός ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος και η πολυτάλαντη Μαίρη Αλεξιάδου.

Πρώτος ομιλητής ήταν         ο δόκτωρ της Φιλολογίας και βιβλιοκριτικός Κοσμάς Κοψάρης, ο οποίος με μαεστρία και σε βάθος ανέλυσε κάθε πτυχή του έργου.Η ενότητα έκλεισε με μουσικό βίντεο  του Λουΐτζι Μποκερίνι  Il tamburo dei soldati.

Δεύτερη ομιλήτρια η φιλόλογος Μιράντα Κουνιάκη-Κορδελλίδου, η οποία έκανε  συγκριτική αναφορά της «Αλαφροϊσκιωτης Καρέκλας» με λογοτεχνικά ευρήματα από το βάθος των αιώνων και τις χώρες του κόσμου. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με μουσική του Μποροντίν: Notturno

Η αρχιτέκτονας Έλενα Νίκα,ως εκ του επαγγέλματός της, επικεντρώθηκε στην καρέκλα τονίζοντας με χιούμορ όσα εισέπραξε από την ποίηση της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού και αλαφρύνοντας την ατμόσφαιρα με την προέγγισή της.

Η δρ. Βιβή Κοψιδά –Βρεττού μίλησε εμπνευσμένα εκτός κειμένου για το αδιέξοδο του ποιητή, επικοινωνώντας με το κοινό την ώρα που η κουρασμένη καρέκλα της αποτέλεσε έμπνευση για να γράψει αυτή την ενότητα των ποιημάτων, που ήρθαν σαν χείμαρρος να τη σαρρώσουν... αποτελώντας την συλλογή της «Αλαφροϊσκιωτης Καρέκλας».

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με μουσική του Arcangelo Corelli  Concerti  Grossi, Op. 6

Ήταν μια βραδυά με ένα αγαπητικό ακροατήριο που έστελνε κύματα αποδοχής και σεβασμού στην πολυσχιδή λογοτέχνιδα, μια βραδυά όπου έλαμψε η ποίηση και η ποιητικότητα κάτω από το διάχυτο φώς της πανσελήνου.

Ένα θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ως φίλη εκ μέρους του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας η έφορος εικαστικών Φρόσω Φίλιππα, ενώ παρουσία στην εκδήλωση έδωσαν ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Κτενάς, ο πρώην βουλευτής Λευκάδας Ξενοφών Βεργίνης, οι πρώην δήμαρχοι Λευκάδας Πάνος Σκληρός και Κώστας Δρακονταειδής καθώς και ο επίτιμος πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Ιωάννης Βεργίνης.

 




















No comments: