ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Thursday, March 28, 2013

Οι Γερμανοί θέλουν τώρα και τις καταθέσεις της Ευρώπης




Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

“Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε σήμερα για την Κύπρο συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη. Και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τομείς τους», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.Αυτά ξεστόμισε ο Ντάισελμπλουμ και  έστειλε κύματα ανατριχίλας στις αγορές του κόσμου και ιδιαίτερα της Ευρώπης.

Επομένως, ένα καινούριο μοντέλο επιβολής της κερδοσκοπικής πολιτικής  των Γερμανών προς τους υπολοιπους εταίρους της ευρωζώνης εμφανίζεται με αφορμή τον προβληματικό τραπεζικό τομέα της Κύπρου. Οι Γερμανοί πατούν τη μπότα ανερυθρίαστα στον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης μηδενίζοντας την αξιοπιστία του.

Αν η Κύπρος με βίαιο τρόπο υποτάχθηκε στην μονομερή βούληση της Γερμανίας να εξυγειάνει τις τράπεζές της κουρεύοντας τις καταθέσεις, ποιός εγγυάται στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι υπό την απειλή της χρεωκοπίας δεν θα συμβεί το ίδιο;

“Η κυπριακή κρίση και η σκληρότητα αντιμετώπισής της από τις ευρωπαϊκές αρχές, και ιδιαιτέρως από τους γερμανούς ούτε απλές είναι, ούτε τυχαίες. Ειναι φανερό πως βρισκόμαστε μπροστά σε θεμελιώδεις αλλαγές, οι οποίες θα μεταβάλουν τους κανόνες λειτουργίας των οικονομιών στην ευρωζώνη. Στο μέλλον τα κράτη δεν θα διασώζουν τραπεζικά ιδρύματα σε κρίση, δεν θα προσφέρουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους, παρά θα μεταθέτουν την ευθύνη στους μετόχους και στους πελάτες των τραπεζών.

Με άλλα λόγια, οι καταθέτες παύουν να αντιμετωπίζονται ως ασφαλισμένοι αποταμιευτές, αλλά αναγνωρίζονται ως επενδυτές που αναλαμβάνουν ρίσκο και φέρουν ακεραία την ευθύνη των επιλογών τους.” (BHMA)


Η Γερμανία έπαιξε στην ευρωζώνη επί μια δεκαετία χρησιμοποιωντας τους νότιους εταίρους της. Ανοιξε αφειδώς τις κάνουλες του δανεισμού και πούλησε  τα προϊόντα της στις λιγότερο βιομηχανικές χώρες έχοντας μονομερές κέρδος, ανάπτυξη και χαμηλή ανεργία. Ετσι κατόρθωσε να απορροφήσει τους κραδασμούς της ανατολικής Γερμανίας που είχε μεγάλη οικονομική ανεπάρκεια.

Υστερα, αφού στέγνωσαν οι δυνατότητες εξαγωγών στις αδύναμες χώρες, η Γερμανία έπαιξε το παιχνίδι της κρίσης χρέους.  Αντί από την αρχή η Μέρκελ να συμφωνήσει στο μοντέλο μια ισχυρής ευρωπαϊκής τράπεζας εκείνη φάνηκε απρόθυμη να κάνει την κρίση χρέους από επώδεινη σε λιγότερο επώδεινη. Δεν θέλησε να εκδώσει τα ευρωομόλογα για να ισχυροποιήσει την θέση των αδύναμων χωρών στις αγορές  κατεβάζοντας το κόστος του δανεισμού τους. Προτίμησε να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο η ίδια και να δανείζει με σπρέντς τις χώρες ανεβάζοντας κατακόρυφα τα κέδρη των τραπεζών της. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε έπειξαν το παιχνίδι του ελεήμονος επιβάλλοντας πολιτικές λιτότητας και πνίγοντας τις μικρές οικονομίες. Πρώτο θύμα αυτού του οικονομικού στραγγαλισμού είναι η Ελλάδα κι όμως η Γερμανία εξακολουθεί να επιμένει για δημοσιονομική εξυγίανση και περισσότερες περικοπές.

Ετσι η Γερμανία επί μια τριετία θριαμβεύει σε βάρος των αδύναμων εταιρων της (Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας)  απολαμβάνοντας τους χρυσούς καρπούς της κρίσης.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο του Κιέλου για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters και η οποία λέει: Μέχρι το 2023 η Γερμανία θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια ευρώ από το κόστος των επιτοκίων από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την έρευνα, το γεγονός ότι άλλες χώρες είτε δανείζονται με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, είτε έχουν αποκλειστεί από τις αγορές και η Γερμανία εμφανίζεται ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, της αποφέρει σημαντικά κέρδη.

Μόνο για το 2013, αυτή η εξοικονόμηση θα φθάσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Η τάση αυτή μάλιστα των υψηλών αποδόσεων αναμένεται να συνεχιστεί όσο παραμένουν χαμηλά τα επιτόκια.

Εσχάτως  η Γερμανία αποφάσισε ότι δεν θέλει να κάνει μόνο το δανειστή στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης αλλά επιδιώκει να μαζέψει τις καταθέσεις στις τράπεζές της. Γιατί ποιός εκτός της Γερμανίας θα ωφεληθεί αν διαλυθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στην ευρωζώνη με τα αιφνίδια κουρέματα των καταθέσεων; Η χώρα που το παίζει προστάτης της Ευρώπης πνίγοντας κυριολεκτικά  τους αδύναμους εταίρους της.

Μετά το έγκλημα στην Κύπρο είναι πλέον φανερό ότι η  Ευρώπη ζεί  ένα παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο. Η δειλή Γαλλία ανοίγει διάπλατα τις πόρτες, η Ιταλία είναι εγκλωβισμένη στο πολιτικό της αδιέξοδο, οι χώρες του βορρά προσκυνούν τη Γερμανία.  Τώρα οι βομβαρδισμοί των καταδιωκτικών αεροπλάνων έχουν πάρει το χρώμα του χρήματος!

3 comments:

pylaros said...

Μια ρευστή κατάσταση όπου η Γερμανία φορόντας την γούνα της ευρωπαϊκής ένωσης κατακτά οικονομικώς κάθε μέρα που περνα μια καινούργια περιοχή αρχίζοντας από αυτές όπου κατοικούν έλληνες, με πιάνει ανατριχίλα όταν θυμάμαι τα αεροπλάνα της κατοχής αυτά τα Στουκας, έτσι ονόμαζαν και τα τότε χρήματα ΣΤΟΥΚΑΣ μαθαίνοντας ότι προσγηώθηκε στην Λευκωσία γερμανικό αεροπλάνο γεμάτο Ευρώ= Στούκας...

Αγαπητή μου Ιουστίνη γράφω κάτι παρόμοιο σε επιστολή στον Κήρυκα στο http://pylaros.blogspot.com

Regards from NY
Gabriel

Anonymous said...

This really answered my problem, thanks!

My blog post thebahamasgottalent.com

Anonymous said...

Generally I do not read article on blogs, but I would like to say that this

write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been amazed me.
Thanks, very nice

article.

Here is my webpage www.szakibazis.com