ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Saturday, August 25, 2007

Αιδώς Αργείοι!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Με δάκρυα στα μάτια παρακολουθούμε απο τις ειδήσεις των ξένων τηλεοπτικών σταθμών τη λυσσαλέα επίθεση των πυρκαγιών στην πατρίδα. Ανίκανοι να συνεισφέρουμε το παραμικρό αυτή την απόλυτη στιγμή της κρίσης απο το μακρινό τόπο της αποδημίας μας βλέπουμε τις πύρινες φλόγες να καταστρέφουν τις φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας εγκλωβίζοντας στο θάνατο αθώους πολίτες.

Η συγκλονιστική αποκάλυψη της απανθρακωμένης μάννας με τα τέσσερα βλαστάρια στην αγκαλιά της, κάνει τις καρδιές μας να ριγούν απο πόνο και το νού μας να βασανίζεται απο το αναπάντητο ερώτημα; Πώς έγινε τούτο το κακό; Πώς η Ελλάδα του 21ου αιώνα, αυτή που καμαρώναμε για τους άρτιους Ολυμπιακούς Αγώνες μόλις τρία χρόνια πρίν, πιάστηκε στο δόκανο της πιό απίστευτης φυσικής τραγωδίας;

Είναι θλιβερό για τους πολίτες της Ελλάδας να βιώνουν αυτό το αδιέξοδο της πύρινης λαίλαπας, που μοιάζει να μην αναχαιτίζεται ούτε με τις βολές των πυροσβεστικών αεροπλάνων, ούτε με τις επίγειες επιχειρήσεις των πυροσβεστών ούτε με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των απλών πολιτών. Ερμαιη η χώρα στις πολλαπλές εστίες της φωτιάς, με τους ανέμους να τρέχουν στα πολλά μποφόρ και τον καύσωνα να συνυπογράφει τη βιβλική καταστροφή.

Αλλά κι εμείς εδώ στον απόμακρο τόπο μας θρηνούμε όχι μόνο την παρούσα κατάσταση. Κλαίμε με αναφυλλητά για την καινούρια προσφυγιά που έρχεται, για το νέο κύμα των άστεγων, για την τραγική μοίρα μιας γενιάς που θυσιάστηκε στο αφύσικο φαινόμενο μιας παρατεταμένης πυρκαγιάς. Εμείς, οι περήφανοι Ελληνες, που νομίσαμε πως είχαμε κλείσει το κεφάλαιο της ζητιανιάς, νάμαστε πάλι νικημένοι, καταδικασμένοι να επαιτούμε βοήθεια απο τους εταίρους, απο τους σύμμαχους , απο τους φίλους για να μπαλώσουμε τα εγκαύματα του τραγικού ολοκαυτώματος.

Ομως ποιός άναψε όλες τούτες τις φωτιές; Ποιά άνομα χέρια πυροδότησαν την ανείπωτη τραγωδία; Ποιοί εγκληματικοί εγκέφαλοι έσπειραν τον όλεθρο όχι μόνο στα χωριά της Ζαχάρως, του Ταύγετου, της Εύβοιας και τη Αττικής αλλά κάρφωσαν το μαχαίρι της εθνικής ταπείνωσης για μια ακόμη φορά στα σπλάγνα μας;

Είναι τραγικό να παρακολουθούμε τις δημοσιογραφικές ομάδες της Ελλάδας να παριστάνουν τους αμείλικτους κριτές της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του στρατού και γενικά των φορέων που θα μπορούσαν δυνητικά και υποθετικά να ανακόψουν αποτελεσματικότερα τη φόρα των πολλαπλών μετώπων της φωτιάς.

Είναι σκέτη ειρωνία μέσα στον ολοφυρμό για τα αποτεφρωμένα θύματα της εθνικής καταστροφής να ρίχνονται βολές πολιτικών εντυπώσεων επ’ ωφελεία των κομμάτων εν όψει των εκλογών. Είναι πέραν της ηθικής, όλοι οι πολιτικοί συνδυασμοί να παίρνουν ένα κομματάκι εκδίκησης εναντίον μιας «ανάξιας κυβέρνησης». Και η κυβέρνηση να προσωποιεί τη λύπη της στο δακρυσμένο προφίλ του πρωθυπουργού, ο οποίος περιορίζεται στην έντονη θλίψη και στην απόφαση να κηρύξει την Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ισως να είμαι ρομαντική, ίσως αιθεροβάμων. Αλλά τα δάκρυά μου είναι καυτά μόνο για την κόλαση των συμπατριωτών μου. Δεν περισσεύουν για τη νοσηρή διαμάχη μεταξύ των μικροπολιτικών και μικροδημοσιογραφικών συμφερόντων της πεντάρας.

Η μόνη κραυγή που μου απομένει να υψώσω είναι: Αιδώς Αργείοι!

14 comments:

Dimos El Grec said...

Ο κύριος εμπρηστής είναι η ανικανότητα και τα ρουσφέτια.
Οταν χρειάζονται 360 πυροσβέστες και έχεις 18,
όταν σε ένα δάσος θέλει 150 αντιπυρικές ζώνες και έχεις κάνει 3,
όταν σε έναν νομό χρειάζονται 40 πυροσβεστικά και έχεις 4,
ε τότε μόνος σου την βάζεις τη φωτιά σαν κράτος!
Είναι απλά τα πράγματα.
Οι οικοπεδοφάγοι και οι λοιποί απλά τελειώνουν το έργο σου!

Justine's Blog said...

Αγαπητέ Δημοσθένη,
Φαίνεται πως η Ελλάδα όντως υστερεί σε υποδομή για την ασφαλή διαφύλαξη των θησαυρών της αλλά και των κατοίκων της. Δυστυχώς, τη στιγμή της κρίσης δεν μπορεί να ασκείται μονόπλευρη κριτική. Απλώς, την επόμενη μέρα πρέπει να ανασκουμπωθούμε ΄΄οχι μόνο για την επούλωση των πληγών αλλά για αποτελεσματική προετοιμασία.
Πάντως, αυτό που προέχει είναι να ενωθούμε σαν μια γροθιά αυτή τη στιγμή που καίγεται η Ελλάδα!

Ra Ma said...

Ένα καλοστημένο reality τρόμου παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες, μέρα και νύκτα. Παρακολουθώ το δρόμο της φωτιάς, κοιμάμαι και μετά ξανά με αγωνία ακολουθώ τη διαδρομή της. Πρωταγωνιστές, η φωτιά, ο άνεμος, οι κάτοικοι, ο αριθμός των νεκρών, οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ, η πυροσβεστική, ο στρατός, τα χωριά, τα δάση, ..., ο χρόνος που τρέχει, ο τόπος μας, η πατρίδα μας, ο πολιτισμός μας.
Δυτυχώς δεν έχει τελειωμό και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει ένας τεχνικός στο control!

Έξη συγγενείς χάσαμε μέχρι τώρα, μέσα σε αυτούς και μια μητέρα με δύο παιδιά.

Είμαι απίστευτα οργισμένος.

Ελπίδα said...

Ιουστίνη μου αγαπημένη, μόνο εσύ θα μπορούσες να τα πεις τόσο ωραία!
Ν' αγιάσει το στόμα σου κορίτσι μου και γι' αυτό το ποστ και για το προηγούμενο.
Χαθήκαμε λίγο, μα δε σημαίνει πως σε ξέχασα. Απλά η ζωή μου πήρε γρήγορες στροφές και τρέχω μαζί της! Θα τα πούμε σύντομα, πρώτα ο Θεός!
Φιλάκια βιαστικά γιατί η ώρα τρέχει και φεύγω πάλι.

Justine's Blog said...

Αγαπημένε Θύμιε,
Λυπούμαι για τις ανθρωποθυσίες της αλόγιστης πυρκαγιάς στα μέρη σου. Συμμερίζομαι τον πόνο σου και την απόλυτη έκρηξη του θυμού σου. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτή την πίκρα και την οδύνη που νιώθουμε όλοι μας.Εχεις την αγάπη μου, τη συμπαράσταση, την αγωνία μου.
Με αγάπη

Justine's Blog said...

Ανασούλα μου,
Σου επιφυλάσσω μια ξεχωριστή γιορτή στο μπλόγκ μου όταν θα σβήσουν οι ΄πυρκαγιές και θα σταματήσουν οι άτακτοι χτύποι της αγωνίας για το αύριο της πατρίδας.
Χρόνια σου πολλά
Με πολλή αγάπη

GeoKon said...

Μια χώρα μπορεί να ψάχνει 6 μήνες μια ψεύτικη δικαιολογία να κάνει εκλογές....Μια χώρα μπορεί να κλέβει δις σε ομόλογα,σε μίζες,<< σε δικα μας παιδιά>>...
Αλλά αυτή η χώρα κάνει 5 μέρες να αρχίσει να συντονίζει(σημερινή δήλωση υπουργου πως ο συντονισμος αρχιζει τωρα)..Αυτή η χώρα αφήνει ολομόναχους τους κατοίκους της...Αυτή η χώρα ασχολείται με τι γραβάτα θα φορέσει ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση των θυμάτων ωστε να κλέψει τις εντυπώσεις....Αυτή η χώρα μαθαίνει απτα κανάλια που είναι η φωτιά....
Αυτή η χωρα ανέχεται να βγαίνει ο αρμόδιος υπουργός δημόσιας τάξης και να δηλώνει πως περιμένει την δροσιά της νύχτας να σβήσει τη φωτια!!!!!!Δηλαδη 500-600 βαθμοι κελσιου εναντιον υγρασιας....
Κύριε Πολύδωρα..η υγρασία το μέγιστο που μπορεί να κάνει είναι να βοηθήσει στη συνταγή του Λευκαδίτικου σαλαμιού....δεν σβηνει φωτιές....
Το χω ξαναπεί , δεν θα βαρεθώ να το λέω...Μπράβο στους αγρότες με τις υδροφόρες, μπράβο στους κατοίκους που μάχονται με κάθε ανάσα τους...
Μακάρι τα δάκρυα όλων των Ελλήνων Ιουστίνη, απτον Καναδά μέχρι την Μελβουρνη και απτο Καστελόριζο μέχρι τον Εβρο,να ενωθούν και να σβήσουν τις φωτιές....Μόνα αυτά το μπορούν.

Μηθυμναίος said...

Επειδή, φίλοι μου, το ελληνικό κράτος, αν και είναι παρόν όλο τον χρόνο, με διάφορα... δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε κάθε φορά ότι απουσιάζει όταν το χρειαζόμαστε.
Κι επειδή σε καμιά εικοσαριά μέρες θα μας χρειαστούν (εσείς ξέρετε...)ας τους μαυρίσουμε με ΚΑΡΒΟΥΝΟ!!!

Ελπίδα said...

Ευχαριστώ Ιουστινάκι μου για τις ευχές! Δύσκολες ώρες κορίτσι μου!
Δεν είμαστε ούτε για εκπλήξεις, ούτε για χαρές!
Αυτά τα "σημάδια" θα μας ακολουθούν για πολύ καιρό...
Φιλάκια αγαπημένο μου κορίτσι!

Justine's Blog said...

Αγαπημένε Λευκάδιε,
Ωραία και πικραά τα λές. Αλήθεια δεν φτάνουν οι ποταμοί, οι ωκεανοί των δακρύων μας για να σβήσουν οι φωτιές και οι αναμνήσεις απο την τραγική λαίλαπα.
Φοβάμαι πως η πατρίδα θα πισωγυρίσει δεκαετίες πίσω.Τα μάτια δεν στματούν να δακρύζουν για την απώλεια, τον πόνο και την ταπέινωση!

Justine's Blog said...

Στράτο μου.

Φοβάμαι πως η παροχολογία θα επισκιάσει την ουσία . Οχι μόνο δεν θα τους μαυρίσετε αλλά θα τους ξαναβγάλετε στην κυβέρνηση για μια χούφτα ευρώπουλα!
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, χιλιοειδωμένη και χιλιοειπωμένη.
Φιλιά νυχτερινά

Justine's Blog said...

Ανασούλα μου,
Το πάρτυ θα σου το κάνω γιατί διαθέτω το μιρκό διαμερισματάκι της μπλογκόσφαιρας για χάρη σου. Μας έχεις σκλαβώσει όλους μας. Είδες τόσες αγαπητικές επισκέψεις σε άλλο σπίτι αυτές τις μέρες της οργής; Μόνο στο δικό σου.
Φιλιά

Μηθυμναίος said...

Επειδή θα είναι η πρώτη φορά που θα ψηφίσω, αν ψηφίσω, στην Ελλάδα (οπότε δεν τους έχω ξαναβγάλει και θα ήθελα πολύ να τους μαυρίσω)ελπίζω να πράξω το σωστό κι αν δεν είναι δυνατόν, τότε να πράξω το λιγότερο κακό!

Ελπίδα said...

Έτυχε Ιουστινάκι μου! Έτυχε!
Αν μπορούσα και να το χαρώ όσο του άξιζε, καλά θα ήταν!
Φιλάκια πολύ κουρασμένα και πολύ λυπημένα απ' την επόμενη μέρα στην Ελλάδα!