ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Saturday, December 12, 2009

Ολυμπιακή περηφάνεια στο Μόντρεαλ

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Με μια λαμπρή τελετή στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο υποδέχθηκε ο Ελληνισμός του Μόντρεαλ την Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Αγώνων του Βανκούβερ για το 2010 που περνάει απο την καναδική μητρόπολη.

Εξω η χιονοθύελλα μαινόταν αλλά πολλοί Ελληνοκαναδοί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους κατέφθασαν απο τα διάφορα σημεία του Μόντρεαλ, προκειμένου να συμμετάσχουν στην τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο. Εθνικοτοπικοί χοροί και τραγούδια είχαν στηθεί εν αναμονή της φλόγας.

Ο λαμπαδηδρόμος Μαρτί Γουάιζ έφερε εν μέσω χιόνος την πολύτιμη φλόγα, την οποία συνόδευσαν Ελληνίδες κόρες ντυμένες με αρχαίες χλαμύδες μέχρι το βωμό. Εκεί ερμηνεύτηκε ο Ολυμπιακός Υμνος απο τον τενόρο Δημήτρη Ηλία, ο οποίος συνέχισε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και του Καναδά.

Μηνύματα για το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων έστειλαν ο υπουργός αθλητισμού του Καναδά , ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως ταξιδεύει με τη φλόγα απ΄άκρη σ΄άκρη τον Καναδά αναγνωρίζοντας στην Ελλάδα και τους Ελληνες τη μακρά πολύτιμη ιστορία του Ολυμπισμού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ Πίτερ Γεωργακάκος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ Μπίλυ Μπαλαμπάνος, η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Ντέρος και άλλοι παράγοντες της ομογένειας.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο πρωταθλητής της πρωταθλήτριας ομάδας φούτ μπόλ Allouettes του Μόντρεαλ Αντονι Καλβίγιο , ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ: «Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι σ΄αυτή την τελετή της φλόγας στον πραγματικό της οίκο, το Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο. Θαυμάζω τους πρωταθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων γιατί εκπροσωπούν τη χώρα τους σε παγκόσμιο επίπεδο χαρίζοντας περηφάνεια στους συμπολίτες τους».

Η συγκινητική εκδήλωση της υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο διοργανώθηκε απο το Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ , την Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ, την Ελληνική Ορθόδοξο Κοινότητα Λαβάλ και την ΑΧΕΠΑ Καναδά.

Τη βραδυά παρουσίασαν η Ζωή Μπάτση και ο Θεόδωρος Χαλάτσης, ενώ ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου του Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος και Ελεν Φωτόπουλος καθώς οι ιστορικοί πρόεδροι της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ Ανδριανός Μαρής και Νικόλας Παγώνης. Την επιμέλεια των χορευτικών συγκροτημάτων είχε ο Δημητρης Τζώτζης

Μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ στο CTV ακολουθώντας τον κάτωθι σύνδεσμο:



Δύο δημοσιογραφίνες ελληνικής καταγωγής. Η καταπληκτική ρεπόρτερ του καναδικού καναλιού CTV Αφροδίτη Σάλας (φέρει με περηφάνεια την ελληνικότητά της στην καναδική δημοσιογραφία) και η αφεντιά μου με γυαλάκι κουλτουριάρικο.

Ο ιστορικός πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ Ανδριανός Μαρής δεν έλειψε απο τη βραδυά της περηφάνειας. Πλάι του πάντοτε η κομψή σύζυγός του Μαίρη Μαρή.
Ο κομψότερος πρόεδρος που έχει περάσει απο την ΕΚΜ Νίκος Παγώνης με γυαλί προχωρημένο. Πίσω του ο αθόρυβος εργάτης Κώστας Τσαντρίζος.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την υποδοχή της Ολυμπιακής΄Φλόγας στην ΕΚ παρα τη χιονοθύελλα που μαινόταν έξω

Οι εθελοντές της βραδυάς εν παρατάξει με φόντο τους μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ 2010

Οι εθνικές ομάδες του Μόντρεαλ δήλωσαν παρουσία

Οι κόρες ντυμένες με αρχαιοελληνικές χλαμύδες συνοδεύουν τη Φλόγα

Εξω η χιονοθύελλα μαινόταν τρελλά

Μέσα τα νιάτα χόρευαν εθνικοτοπικούς χορούς

Χιόνια στο καμπαναριό εν όψει Χριστουγέννων




Οι επίσημες αρχές εν παρατάξει

Απο αριστερά η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Ντέρος, ο Καλβίγιο των ΑLOUETTES , η γυναίκα του Αλεξ και ο πανταχού παρών Ζήσης Φωτόπουλος, ακάματος εργάτης της επιτυχημένης βραδυάς

Η φλόγα στη μέση υπο το βλέμμα του λαμπαδηφόρου και στο πίσω πλάνο οι ιέρειες

Ο τενόςρος Δημήτρης Ηλίας ερμηνεύει τον Ολυμπαικό Υμνο

Ζήσης Φωτόπουλος και Θεόδωρος Αργύρης

16 comments:

Αστοριανή said...

Δόξα, ομορφιά κι ελληνικό πάθος, στην άλλη άκρη του ωΚΕΑΝΟΎ...
να την βλέπουν οι σκοπιανοί -που είναι τόσοι πολλοί εκεί γύρω... να να...μη τρώνε το φαί τους!
Στα πεταχτά,
φιλάκια,
Υιώτα
ΝΤ

Μηθυμναίος said...

Τόση Ελλάδα, Θεέ μου! Παντού!
Περισσεύει και για άλλους. Συγκινητικές εικόνες περηφάνιας!

Τα «κουλτουριέ» γυαλάκια σου πάνε!

Καλημέρα με ασπασμό!

Justine's Blog said...

Αστοριανούλα μου,
Ναι , δόξα, περηφάνεια και πάθος εκ μέρους του Ελληνσιμού για τη Φλόγα μας, που ταξιδεύει απ΄άκρη σ΄άκρη ολάκερο τον Καναδά αυτές τις μέρες του χειμώνα.
Εμείς κρατούμε τα κλειδιά της ιστορία και τη δάδα. Οι Σκοπιανοί και οι άλλοι επιβουλευτές της ιστορίας μας ας κλάψουν πάλι!
Φιλιά κυριακάτικου ξυπνήματος

Justine's Blog said...

Στράτο αγαπημένε,
Ναί τόση Ελλάδα στην καρδιά του χιονισμένου Καναδά. Τόση φλίγα, τόση ιστορία, τόσες αποδείξεις πως είμαστε η βάση του δυτικού πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις.
Και τόση περηφάνεια για μας και τα παιδιά μας.
Χαίρομαι που σου αρέσει το μυωπικό γυαλάκι. Αντί να κατεβαίνει με τα χρόνια η μυωπία, τραβάει την ανηφόρα.
Φιλιά πρωινά, κυριακάτικα με μεγάλες ανατριχίλες!

pylaros said...

Μου άρεσαν οι φωτογραφίες το "ρεπόρτο σου"
αλλά πιο πολυ θαύμασα τα συγκοινωνούντα αγγεία την αρχαία Ελλάδα με την Σύγχρονη χωρίς να φαίνονται πουθενά οι της κουλτούρας του Βυζαντίου.

Χαιρετισμούς από τη Νέα Υόρκη, αγαπητή μου Ιουστίνη

Γαβριήλ

Justine's Blog said...

Αγαπημένε μου Γαβρίλη,
Η κουλτουρα του Βυζαντίου πανταχού παρούσα, κολλημένη με τη μορφή του ναού δίπλα στο κοινοτικό κέντρο όπου έγινε η υποδοχή της φλόγας.
Καλημέρες με μεγάλες ανατριχίλλες!

La Gigi said...

Η Ελλαδα ταξιδευει παντου ειναι αληθεια αλλα την ιδεα του Ολυμπισμου την εχουν αμαυρωσει προ πολλου οι παρατρεχαμενοι. Τελος παντων, πολυ χιονι ρε παιδι μου!!!
Φιλακια απο το τρενο για το βεβέ

La Gigi said...

Καλα εσυ απο ποτε φορας γυαλια;

Justine's Blog said...

Βρε σπανιότατον είδος Μελίσσης,
Τί κάνεις στο τρένο του Βεβέ; Δεν πάς με το γιάπωνα πλέον;
Λοιπόν, γυαλί , μαλλί και παντελόνι Λί φορούσα απο εξαπανέκαθεν, καθότι μύωψ και μοδάτη!
Γι αυτό σου λέω, το Ολυμπιακό πνεύμα είναι διαχρονικό.
Φιλιά πρωινά Δευτεριάτικα

La Gigi said...

καλε απο το αεροδρομιο της Γενευης προς Βεβέ σου έγραφα. δεν τον παίρνω τον γιαπωνεζο οταν φευγω ΣΚ το χειμωνα, γιατι φευγεις με ηλιο και δεν ξερεις τι θα βρεις οταν γυρισεις!
αλλά πολύ χιόνι λέμε...πωπωπωωωω

Justine's Blog said...

Μελισσόπουλο,
Εννοείς το δικό μας το χιόνι ή το δικό σας; Αυτή είναι μια ιδεολογική αντίστιξη. Εδώ Χριστούγεννα χωρίς χιονάκι δεν έρχονται. Σε περιμένουμε στολισμένοι!
Φιλάκια και μη μασάς, κυκλοφορούμε με γερμαναρά 4Χ4!

La Gigi said...

εννοω το δικο σας χιονι φυσικα. το δικο μας ηρθε το Σαββατο αλλα του ειπαν οτι θα ξαναγυρισω συντομα και εφυγε παλι :))
στολιστικατε ε? μπραβο και του χρονου!!

Penny said...

Απίστευτα συγκινητικές στιγμές!!! Και ευχαριστούμε που τις μοιράστηκες μαζί μας!!!

Φαντάζομαι βέβαια ότι η αίθουσα είχε καλή θέρμανση, γιατί αλλιώς τα κορίτσια με τους χιτώνες θα είχαν ξεπαγιάσει, τόσο χιόνι που είχε έξω!

Ψηφίζω και εγώ «ναι» στο κουλτουρέ γυαλάκι και ζηλεύω για το χιονάκι!!!

Justine's Blog said...

Πέννυ γλυκειά μου,
Ναι μέσα ήταν ζεστά, δεν καταλάβαινες πως έξω τρελλαινόταν ο χειμώνας. Γενικά, το μέσα με το έξω μπορεί να έχουν 60 βαθμούς διαφορά το χειμώνα. Τόσο απλά και τόσο σύνθετα.
Ψηφίζεις γυαλάκι; Κι εγώ ψηφίζω μυωπία έναντι πρεσβυωπίας!
Φιλιά σου νυχτερινά

δεσποιναριον said...

Να το πω το πειραχτικο μου?Δεν αντεχω! ΟΠΟΥ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ η Καναδεζα πρωτη! Ομορφη τελετη! Κι εσυ με το γυαλακι σου. Θα ανακαλυψεις συντομα οτι φοραω κι εγω γυαλακια (ου γαρ ερχεται μονον) αλλα στο φακο τα βγαζω γιατι μου χαλανε το τουτο μου! Φιλακια ξανα απο πρωτευουσα οπου εχω πηξει στην προετοιμασια! Θα ειναι ομορφες οι γιοτρες φετος! Φιλουμπες!

Justine's Blog said...

Α! επέστρεψες κι άρχισες τα πειράγματα μικρό μου πρωτευουσιάνικο πειραχτήρι; Η δουλειά μας είναι να περιφερόμαστε απο γάμο σε γιορτή και τ΄ανάπαλιν. Και μάλιστα να τα καταγράφουμε όλα αυτά για την ιστορία!
Κι εμείς ανυπομονούμε για τις Γιορτές ένεκα οι επισκέψεις βλέπεις!
Φιλάκια πρωινά μουτζούρικα απο χιονοσκεπή ουρανό