ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, December 22, 2009

Χριστούγεννα χωρίς Χριστό;

Η Μαλένα γιοράζει τα Χριστούγεννα ανέμελη κι ευτυχισμένη. Σας εύχεται Χρόνια Πολλά
Αυτή την υπέροχη βιτρίνα φαρμακείου την έχει φιλοτεχνήσει η βαφτιστικιά μου Δονάτα Ξιούρα, που θέλει να συνδυάσει το πτυχίο του οικονομικού με την αρτιστική της φύση. Καλή της τύχη.


Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Βρίσκομαι στο Μόντρεαλ εδώ και είκοσι χρόνια . Στην πόλη μου απο το 1990 και εντεύθεν ανακάλυψα τη χαρά των χριστουγεννιάτικων στολισμών, των δώρων και των φώτων , που απο τις αρχές Δεκεμβρίου λάμπουν σα ζαχαρωτά φωτίζοντας το λευκό πέπλο του χιονιού κατα τις ασέληνες μακριές νύχτες του χειμώνα.

Πέρασα απο το παραλήρημα της γορτινής χαράς (στην οποία συμμετείχε επι 15 χρόνια η αδελφή μου με τους ερχομούς της εδώ) στην πλήρη άρνηση να γιορτάσω τα Χριστούγεννα με φώτα και καλούδια. Φέτος , μια πενταετία μετά την ξαφνική φυγή της, αποφάσισα να κοιτάξω πάλι κατάματα τις γιορτές, γιατι «η ζωή κυλάει δίχως να κοιτάει τη δική μας μελαγχολία» όπως έγραψε κάποτε ο Σαββόπουλος.

Ετσι, λοιπόν, μπήκα ξανά στη διαδικασία της αγοράς των δώρων, στις Χριστουγεννιάτικες εξόδους, στο γύρισμα ανα τα εμπορικά κέντρα της πόλης μου. Και ανακάλυψα- φεύ!- ότι ενώ εγώ είχα αποσυρθεί όλα αυτά τα χρόνια απο τους γιορτασμούς για καθαρά προσωπικούς λόγους, η πόλη μετάβαλε τη γιορτινή της ατμόσφαιρα σε μια υποτονική επετειακή εποχή, όπου τίποτε δε λάμπει όπως παλιά.

Το εμπορικό κέντρο της γειτονιάς μου, που ήταν ντυμένο και στολισμένο απ΄έξω με χιλιάδες φώτα και λαμπιόνια, είναι σιωπηρά σκοτεινό τις νύχτες της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Μέσα, μετα βίας υπάρχουν κάποια Χιστουγεννιάτικα στολίδια και ούτε ένα στολισμένο δέντρο.

Ρώτησα να μάθω την αιτία αυτής της εξώφθαλμης απουσίας της γιορτινής ατμόσφαιρας και άκουσα αυτό που υποπτευόμουν. Πως ζούμε , λέει, σε μια πολυπολιτιστική χώρα, όπου πρέπει να σεβόμαστε τα έθιμα των άλλων και να μην προκαλούμε με την έντονη προβολή της Χριστουγεννιάτικης γιορτής μας.

Με έπιασε τεταρταίος πυρετός, θυμός, λύπη και μια διάθεση απαισιοδοξίας. Εμείς, στο βορεινό Κεμπέκ, όπου το 90% του πληθυσμού μας είναι Ρωμαιοκαθολικοί, Προστάντες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, εμείς ντρεπόμαστε να δείχνουμε τη μεγαλύτερη γιορτή του θρησκευτικού πολιτισμού μας, τη Γέννηση του Χριστού, που φέρνει το μήνυμα της πιο ανθρωπιστικής και αγαπητικής θρησκείας της ιστορίας του κόσμου.

Εμείς σκύβουμε το κεφάλι απέναντι στις άλλες εθνικές κοινότητες, που δεν αποτελούν ούτε το 10%. Εμείς προσπαθούμε να δείξουμε ανοχή στους αλλόθρησκους καταργώντας τα ιστορικά μας έθιμα.

Δεν είμαι μισαλλόδοξη, αντίθετα κατανοώ τις ιδιαιτερότητες των άλλων πολιτισμών και των θρησκειών, αλλά αγανακτώ με την πολιτική να κρύβουμε τη χριστιανική μας ταυτότητα για να μην ενοχλούνται οι λίγοι, οι διαφορετικοί. Εγώ, πάντως, δεν είδα τους Εβραίους εδώ στο Μόντρεαλ να χαμηλώνουν τα φώτα στο Χάνακα ούτε τις Μουσουλμάνες να βγάζουν το τσεμπέρι τους στην καθημερινότητα του δυτικού κόσμου.

Ειλικρινά, θλίβομαι και λυπούμαι που η χαρά των Χριστουγέννων στο Κεμπέκ , αυτή η ζαχαρωτή χαρά, ολοένα και περισσότερο συμπιέζεται απο το σύνθημα του «πολιτικα σωστού».

Ως Ελληνίδα και ως Ορθόδοξη Χριστιανή θέλω να διατρανώσω την απόφασή μου να γιορτάζω φωναχτά τα Χριστούγεννα, ημέρα γέννησης του Χριστού και παράλληλα ενός θρησκευτικού πολιτισμού που διδάσκει την αγάπη, τη θυσία και την αλληλεγγύη σε ένα κόσμο, που περισσότερο απο ποτέ έχει ανάγκη την ουμανιστική προσέγγιση της ζωής.

Το σπίτι μου έχει στολιστεί γιορτινά, το τραπέζι μου θα φιλοξενήσει αγαπητικά φίλους αυτή την Παραμονή των Χριστουγέννων, όπου θα ανταλλάξουμε δώρα κάτω απο το φωτισμένο με λαμπιόνια δέντρο μας. Θα τριγυρίσω σε όλα τα πάρτυ και τις γιορτές που με καλούν και θα το απολαύσω.

Καλά Χριστούγεννα και μη φοβάστε να το πείτε! Είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ναι;

41 comments:

fevis said...

Ναι!!!! Και πιο πολύ ναι στην απόφαση σου να "περάσεις απέναντι"... Γιατί, όπως λένε, στο τέλος νικάει πάντα η ζωή... Και οι αναμνήσεις μας γίνονται πολύτιμες αποσκευές που τις κουβαλάμε πάντα μαζί μας... Φιλιά...

Maria Tzirita said...

Να περάσεις καλές γιορτές Ιουστίνη μου με τους αγπαημένους σου, να γιορτάσεις όσο μπορείς με υγεία και αγάπη μέσα στην καρδιά - εκεί είναι τα αληθινά Χριστούγεννα, μέσα μας και στα μάτια των αγαπημένων μας. Σου εύχομαι κάθε επιτυχία στο βιβλίο σου, το οποίο ήδη βρίσκεται στη βιβλιοθήκη μου και με περιμένει να περάσουμε παρέα τις μέρες της άδειάς μου την πρωτοχρονιά...
Χίλιες ευχές και φιλιά με την αγάπη μου!

Michael Tellides said...

Χριστούγεννα, είκοσι αιώνες μετά, σημαίνουν:
- Santa Claus της Coca Cola, με ιπτάμενο έλκυθρο τίγκα φορτωμένο και υπάκουους (εξαίρεση ο Rudolph) ταράντους!
- Φύση ντυμένη στο λευκό στοιχείο (άγνωστο βέβαια για την τότε Βηθλεέμ την μακρυνή!)
- Βιομηχανία (με ασύλληπτες ποσότητες ρυπαντών) καταναλωτικών αγαθών!
- Τρέξιμο, λαχάνιασμα, εξουθένωση και μαζί απογοήτευση!
- Καταχρέωση - ξεπαράδιασμα!
Σύμφωνα με τά σύγχρονα δυτικά λεξικά Χριστούγεννα σημαίνουν:
"(X)mas" ,"Happy Holidays","Season's Greeting's" "Santa's Coming to Town", "Snowman", "Elf παλιάτσοι", "Καρυοθραύστης", κ.λ.π.
Χριστούγεννα ακόμη σημαίνουν: Οι ντόπιοι Χριστιανοί να το βουλώνουν "σεβόμενοι" την μεσανατολίτικη μειοψηφία της μαντήλας η οποία βέβαια αρπάζοντας τα πόστα του κατώτατου ημερομησθίου χτυπά κάργα τα καταναλωτικά "κάσια" των "ευλαβικών" Walmart και Future Shop!
Υπάρχουν μήπως διαφωνίες...

paramythou said...

Μπράβο Ιουστίνη που μας θυμίζεις το πραγματικό νόημα της γιορτής. Νόημα που ζεσταίνει τις καρδιές κι όχι τις αγορές.
Τυχαίο είναι νομίζεις άλλωστε οτι το κοριτσάκι με τα σπίρτα (αυτό ντε του παραμυθιού) ξεψύχισε μπροστά σε φορτωμένες βιτρίνες; Κάτι ήθελε να μας πει ο ποιητής (δηλαδή ο παραμυθάς σε αυτήν την περίπτωση) για το σήμερα, αλλά δεν το πήραμε το μήνυμα.
Να είσαι καλά που μας το θυμίζεις.
Να περάσεις όμορφα τις μέρες αυτές, να δώσεις αγάπη στους γύρω όπως αγάπη παίρνεις, γιατί σου αξίζει, αγαπημένη μου.
φιλιά παραμυθένια

La Gigi said...

μα καλα τι επαθαν οι κεμπεκουά!!! ειπαμε να σεβομαστε τις μειονοτητες αλλα οχι να κανουμε και τα κινεζικα παπια λες και δε συμβαινει τιποτα για τους χριστιανους το Δεκεμβρη...

δεσποιναριον said...

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΑΡΑ ΜΟΥ!! Πλακα πλακα, ετσι ειπα σε ολους στο γραφειο σημερα, κι εκεινοι, κινεζοι ..εβραιοι.. ινδοι μου ειπαν Μερυ Κρισμας! Ειπαμε πολυεθνικες κοινωνιες αλλα με σεβασμο και αναγνωριση στα εθιμα των αλλων. Ο κοσμος το καταλαβαινει αυτο, κι ετσι ειπα κι εγω Χαπυ Χανουκα οποτε χρειαστηκε. Πολυ φοβαμαι ομως οτι ολη αυτη η προσεγγιση απο τις βιομηχανιες και τα εμπορικα κεντρα εχει αντιθετα αποτελεσματα επικοινωνιακα απο αυτη που προσπαθουν να προβαλλουν. Γιατι στον απαιδευτο μεταφραζεται σε δικαιοσυνη.
Φιλουμπες απο την πρωτευουσα που προσπαθει να ξεθαφτει απο τα χιονια.

pylaros said...

Είναι η επίσημη πολιτική ενός άθρησκου κατεστημένου να τηρεί ίσιες αποστάσεις, από όλα τα θρησκευτικά δόγματα,
μέχρι κι εδώ στη Νέα Υόρκη δεν βλέπεις, δεν ακούς το Merry Christmas, αλλά το Happy Holidays κι ο κάθε ένας ας διαλέξει την δική του, δηλαδή σε όποιον Θεο πιστεύει.
Ισότης, έ! όχι μέχρι αυτού του σημείου, χάνεις την ταυτότητά σου, αλλά υπάρχει και το ιδιωτικό σύστημα εκπαίδευσης όπου μαθαίνεις τα πατροπαράδοτα έθιμα τουλάχιστον για εμάς τους Έλληνες.

Μόνο στην Ελλάδα του παλιού καιρού, αισθανόμασταν Αληθινά Χριστούγεννα, πριν καταλήξουν σα μια Εμποροπανήγυρη, τότε που μας ξύπναγαν πρωί πρωί να κάνουμε "χρυσό δόντι" η θεία μετάληψη, η χαρά μας, θα τρώγαμε χριστουγεννιάτηκο φαγητό, σε οικογενειακή γιορτινή ατμόσφαιρα μια εφήμερη ευτυχία.
Όχι, τα δώρα δεν είχαν εφευρεθεί ΑΚΟΜΗ.

Ιουστίνη μου σου εύχομαι καλά κι ευτυχισμένα Χριστούγεννα κι εμείς εδώ κρατάμε μια παλιά συνήθεια που κουβαλήσαμε μαζί μας από τη Λατινική Αμερική εορτάζουμε την παραμονή, την νύχτα γλεντούμε μέχρι να ξημερώσει.

Γαβριήλ

Ρούλα said...

Να τα πούμε!!!!!
Ιουστίνη μου καλά χριστούγεννα,υγεία ευτυχία σε σένα και στα αγαπημένα σου πρόσωπα!μακάρι όλες τις μέρες του χρόνου να είχαμε αυτή την ευφορία,το αίσθημα προσφοράς,μακάρι κάθε μέρα να ήταν χριστούγεννα που αν δεν υπήρχαν ίσως θα έπρεπε να τα επινοήσουμε!ναι μεν υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής και εμπορική εκμετάλλευση αλλά το αποτέλεσμα που είναι το συλλογικό πνεύμα που μας διακατέχει δικαιώνει την ύπαρξή του.
Στην περιοχή που ζω υπάρχει ένα σεβαστό ποσοστό μουσουλμάνων που συμμετέχουν και αυτοί με τον τρόπο τους.Στολίζουν δέντρο,ανταλλάσσουμε ευχές στις θρησκευτικές γιορτές,ανάβουν κεράκι στην Παναγία,τα τσιγγανόπουλα λένε τα κάλαντα.Βέβαια υπάρχουν και οι πρακτορίσκοι που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και τρομοκρατούν τους ομόθρησκούς τους αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ και να καταχραστώ την φιλοξενία σου.
πολλά φιλιά

Ρούλα said...
This comment has been removed by the author.
Τασολάμπρου Χρυσούλα said...

Καλά Χριστούγεννα !!!!

Unknown said...

Είμαστε ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ και είμαστε ευτυχισμενοι με αυτο!
Ας μην τσιγκουνευομαστε να το λεμε και ας μην τσιγκουνευτουμε τις ευχές τουτες τις μέρες!
Ευτυχισμενα Χρστουγεννα απο την Ελλάδα,απο την ακρη του Β.Αιγαιου!

Justine's Blog said...

Εύη μου,
Πόσο γλυκός και ανακουφιστικός ο γος σου. Πόσο παρήγορος. Και ναι οι αναμνήσεις μας γίνονται πολύτιμες αποσκευές που τις κουβαλάμε πάντα μαζί μας..
Σε ευχαριστώ και σε φιλώ
Καλά Χριστούγεννα

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου Μαρία,
Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Να περάσεις όμορφα με τους αγαπημένους σου αυτές τις Χριστουγεννιάτικες μέρες των ανθρώπων και της παρέας.
Το δικό σου βιβλίο το τελείωσα πριν έρθω στην Ελλάδα, αλλά δεν έχω προλάβει να γράψω ούτε μια αράδα για βιβλία! Είμαι γυριστρούλα, το κατάλαβες;
Με το Νέον Ετος όμως θα καταθέσω τη γνώμη μου.
Φιλιά γιορτινά χορταστικά

Justine's Blog said...

Μιχάλη μου,
Σε βλέπω ισοπεδωτικό με τις Γιορτές, μάλλον κουρασμένο σε αισθάνομαι. Ναι, ο καταναλωτισμός είναι στο μεγαλείο του, ίσως γι αυτό ακόμη υπάρχουν τα Χριστούγεννα στη Βόρειο Αμερική. Αλλοιώς θα είχαν καταργηθεί απο τη λογική του πολιτικά ορθού, δηλαδή να μη μιλάμε και προσβάλλουμε τους άλλους, αυτούς που εισέβαλαν στο δυτικό κόσμο με τα έθιμά του απείραχτα. Κι επιμένουν να τα επιβάλουν στην πελιοψηφία ημών των Χριστιανών.
Καλές Γιορτές σε όλους
Με αγάπη

Justine's Blog said...

Παραμυθού μου γλυκειά,
Να περνάς να μας αφήνεις την αύρα των αποκωδικοποιήσεων αυτών των ιστοριών που ακούγαμε απο παιδιά. Και που μεταδώσαμε στα δικά μας παιδιά.
Καλά Χριστούγεννα με τα Καλλικατζαράκια σου

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Μέλισσα,
Θα δείς και μόνη σου την υποτονικότητα των γιορτασμών, αν και δεν έχεις μέτρο. Πάντως, το Μόντρεαλ έχει υποκύψει, κάνει το κινέζικο παπί το Δεκέμβρη.
Οσο για τους Κεμπεκουά, ο πολύς σεβασμός βλάπτει!

Justine's Blog said...

Δεσποινάριον,
Αλλοίμονο! Κι εμείς συμμετέχουμε με την καρδιά μας και το σώμα μας στους γιορτασμούς των άλλων. Είναι χαρά μας να βρισκόμαστε στο περιβάλλον του πολυπολιτισμού.
Αλλά όχι να κρύβουμε και την ταυτότητά μας εσχάτως για να μην προσβάλλουμε τους ετερόθρησκους. Αυτοί δεν μας προσβάλλουν που γυρνούν με μπούρκες και γενιάδες μέχρι το έδαφος;
Καλά Χριστούγεννα. Ελπίζω να μη σας πάρει τη λευκότητα η βροχή!

Justine's Blog said...

Αγαπημένε Γαβρίλη,
Μεγάλωσα μια γενιά μετά απο σένα στη Λευκάδα κι έζησα στο φούλ το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα δώρα του Αη Βασίλη και το χρυσό δοντάκι και τη γαλοπούλα και όλα τα υπέροχα αστικά μας έθιμα.
Η Αμερική μπορεί να έχει εμπορευματοποιήσει τα Χριστούγεννα , αλλά αυτή η διάθεση εσχάτως να κρύβουμε την ταυτότητά μας για να μην προκαλούμε μου δημιουργεί υπαρξιακό πρόβλημα.
Να γλεντήσετε μέχρι το πρωί με το λατινοαμερικάνικο έθιμο της μάσας. Και να μας σκέφεστε με αγάπη όως εμείς.
Καλά Χριστούγεννα

Justine's Blog said...

Ρούλα του μακρινού βορρρά που ονειρεύομαι να επισκεφθώ σύντομα,
Χαίρομαι που ακούω πως οι Μουσουλμάνοι της Θράκης συμμετέχουν στη μεγάλη της Χριστιανοσύνης γιορτή μας.
Εύχομαι η ουμανιστική θρησκεία μας της προσφορά, της ειρήνης και της αληλεγγύης να εμπνεύσει όλα αυτά τοα στοιχεία της αρμονικής συλλογικής συνύπαρξης.
Καλά Χριστούγεννα (κι ένα φιλί στην αδελφή του συναδέλφου μου του Λάμπρου, ξέρεις εσύ)
Ιουστίνη

Justine's Blog said...

Χρύσα, Χρόνια πολλά και σε σένα. Χρόνια πολλά και για την ονομαστική σου γιορτή, να τη γιορτάσεις στα χρυσά!
Φιλιά με χιόνια

Justine's Blog said...

Αφροδίτη λατρεμένη,
Ας μην τσιγγουνευόμαστε να διατρανώνουμε την πολιτιστική και θρησκευτική μας ταυτότητα. Είναι αυτή που μας διέσωσε απο τη βαρβαρότητα εν πολλοίς.
Είναι αυτή που έδωσε στην Ευρώπη την ώθηση για τον εκπολιτισμό της παρα τα όποια λάθη!
Φιλιά του βορρά πασπαλισμένα με χιόνια!

orfia said...

Χριστουγεννα σημαινουν αγαπη και ευκαιρια εορτασμου!! Αλλοιμονο αν πρεπει να σωπασουμε και σε αυτο..!!
Ιουστινη μου σου ευχομαι Χρονια Πολλα και τα Χριστουγεννα αυτα να σημαινουν για σενα πολυ περσσοτερα απο οτι τις προηγουμενες χρονιες.! Μαθαινουμε να ζουμε με τις "απωλειες" της ζωης μας και προχωραμε!!
Πολλα φιλια

Ra Ma said...

Θα έχεις παρεούλα έμαθα και ...ζηλεύω!
Χρόνια πολλά σε όλους σας και είμαι σίγουρος πως θα περάσετε υπέροχα!

Justine's Blog said...

Γλυκειά μου Ορφια,
Μαθάινουμε να ζούμε σκιές και να προχωράμε, να αναγεννιόμαστε απο τις στάχτες μας ως φοίνικες.
Σου εύχομαι Καλές Γιορτές με τους αγαπημένου σου. Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά, γεμάτη υγεία, αγάπη κι ευτυχία!

Justine's Blog said...

Μαρκεόνη λατρεμένε μου,
Να περάσεις υπέροχα με την οικογένειά σου. Να έχετε μια Χρονιά γεμάτη υγεία και χαρές απο τα παιδιά, που είναι το κέντρο της ύπαρξής μας.
Εμείς με χίπυ παρεϊτσα θα περάσουμε τζαμάτα!
Και θα αναφερόμαστε διαρκώς στην εποχή που έκανες τον αρκούδο μας, θυμάσαι;

ritsmas said...

Εντυπωσιακό ξέσπασμα! Τί να πώ, δεν ξέρω.Χαίρομαι που μπορείς και λες τα πράγματα ως έχουν.Σε φιλώ και ευχές πολλές εκ βαθέων..ριτς

Justine's Blog said...

Ριτσάκι αγαπημένο,
Αυτή η πολυτέλεια μας έχει μείνει. Να λέμε τα πράγματα με τ΄όνομά τους, να τολμούμε να εκφραζομαστε απόλυτα.
Τα άλλα έχουν στρογγυλέψει έξω και μέσα μας, ακόμη κι οι γιορτές.
Νάχεις φωτεινά Χριστούγεννα κι ένα λαμπρό αστέρι να φωτίζει το δρόμο της Νέας Χρονιάς για σένα και τους αγαπημένους σου.
Φιλιά

GeoKon said...

Χρόνια πολλά με υγεια!!!Ελπίζω η αγάπη των ανθρωπων εκει να θερμάνει την ατμόσφαιρα ακόμα και στα μερη που δεν έχουν καν στολισμο, ακόμα και στον παγωμένο Καναδα!Καλες γιορτες!!!

Evie said...

ΧΑΡΜΟΣΥΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ιουστινακι μου να ζήσετε με υγεία, ευτυχία κι ειρήνη.
Να περάσεις τέλεια με την οικογένειά σου και τους αγαπημένους σου φίλους.

Μόλις επέστρεψα και βρήκα τα σχόλια σου, αύριο έχω Χριστουγεννιάτικο τραπέζι οπότε θα σου απαντήσω το Σάββατο.
Σε φιλώ κ σου στέλλω τις πιο θερμές ευχές

katrine said...

Justinάκι, σου έυχομαι χρόνια πολλά με χαρά και γαλήνη.
Θα σου πω αυτό που είμαι σίγουρη πως θα μου έλεγες αν ήσουν κοντά μου. "Οι δυκολίες μας δυναμώνουν και μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους".

Φιλιά γιορτινά και να περάσετε τέλεια με το κοριτσάκι.

Justine's Blog said...

Γιώργο λατρεμένε Λευκαδίτη μου,
Χρόνια πολλά εκεί στην πατρίδα. Διάβασα τα όμορφα ποιήματά σου και θα σου γράψω αναλυτικά γι αυτά μετά τις Γιορτές.
Φιλιά στον Ανδρέα τον πατέρα σου

Justine's Blog said...

Εύη της Αθήνας και του Τορόντο,
Ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω απο καρδιάς. Εδώ ο ουρανός είναι νεφοσκεπής κι όμως χαρούμενες οι καρδιές μας.
Φιλιά σου

Justine's Blog said...

Κατρίν της χαράς και των τακουνιών,
Χρόνια πολλά και σε σάς. Το κοριτσάκι αφίχθη, όλα καλά. Το τζετλάγκ την έχει αποδεκατίσει.
Φιλιά γιορτινά υπο σύννεφα του Μόντρεαλ

Phivos Nicolaides said...

Χρόνια Πολλά και κάθε χαρά και ευτυχία.

Penelope said...

Ιουστινάκη Καλα Χριστούγεννα και σε σένα ! Εδώ στο σουπερ μουσουλμανικό τόπο μεγάλο ποσοστό γιορτάζουν την σημερινή ημέρα και μου έχει κάνει εντύπωση ποσος κόσμος σέβεται αυτή την ημέρα και μου στέλνου ευχές!! Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Σε φιλώ πολύ

panathinaeos said...

Ιουστινη μου, Εγεννηθη Χριστος!

Σου στελνω τις ευχες μου και την απολυτη συμφωνια μου με την τοποθετηση σου.

Justine's Blog said...

Αγαπητέ μου Φοίβο,
Εύχομαι σε σένα και τους δικούς σου Χρόνια Πολλά κι Ευτυχισμένα. Με υγεία ο Νέος Χρόνος και με λύτρωση στην Κύπρο μας.
Χαιρετίσματα του χιονιού

Justine's Blog said...

Ε! Πηνελόπη μου,
Στο μουσουλμανικό τόπο προσποιούνται για να διευρύνουν την πελατειακή τους σχέση με τους δυτικούς.
Καλό υπόλοιπο γιορτών
Φιλιά σου

Justine's Blog said...

Εγεννήθη, εσταυρώθη κι ανεστήθη παραδίδοντας την ουμανιστικότερη θρησκεία στην ανθρωπότητα.
Χρόνια μας πολλά

Dennis Kontarinis said...

Αγα[ητή μοπυ Ιουστίνη.
Νομίζω ήταν πέρυσι τέτοιες μέρες που είδα στην ελληνική τηλεόραση έναν ιερέα να λέει.
"Δεν έχουμε το δικαίωμα με τις γιορτές μας να προκαλούμε τις διαφορετικές θρησκείες."
Από κει και πέρα τι περιμένεις να κάμουν οι έμποροι; Εδώ στη γειτονιά μου σ΄ένα μεγάλο shorring center οι Εβραίοι έκλεισαν ένα μεγάλο μέρος του parking lot - περίπου 50 αυτοκίνητα - έστεισαν ένα πελώριο κοντάρι με τα εννιά φώτα και κανείς δεν μίλησε.
Χρόνια σου πολλά αγαπητή μου καλή χρονιά σε σένα και την οικογένειά σου και καλή χρονιά. Και μην ξεχνάς ότι όλα ισοπεδόνονται. Κάποιοι το λένε παγκοσμιοποίηση. Εγώ το λέω χαλινάρι και καμουτσίκι.
Νάσαι καλά
Ντένης

Justine's Blog said...

Γλυκέ μου κύριε Ντένη. Μα η ανεξιθρησκεία πρέπει να ισχύει μόνο εκ μέρους των Χριστιανών. Οι άλλοι ας επειδεικνύουν μπούρκες και μπουκλάκια και άλλα συναδή. Αυτά δε ενοχλούν γιατί είναι κουλτούρα, η θρησκεία ενοχλεί γιατί είναι συνείδηση και ηθική ενός λαού.
Καλή Χρονιά με υγεία και χαρές