ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Thursday, November 11, 2010

Γιώργος Πολυράκης, ένας έντιμος μυθιστοριογράφος



Ο Γιώργος Πολυράκης δεν διεκδικεί δάφνες λογοτεχνικής ουσίας στα βιβλία που έχει χαρίσει στο κοινό του χτίζοντας μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τα χρόνια. Είναι ένας έντιμος μυθιστοριογράφος, που αναζητά τους μύθους του άλλοτε στη σύγχρονη ζωή κι άλλοτε στην ιστορία.

Με πραγματική προσήλωση ψάχνει τους ήρωές του και τους στήνει με μαεστρία στο σκηνικό, που ετοιμάζει κάθε φορά στα αφηγήματά του. Ο Γιώργος Πολυράκης είναι ένας κλασικός στόρι τέλερ, ένας αφηγητής που ξέρει να οικοδομήσει σωστά ένα μυθιστόρημα με τα στέρεα υλικά των ηρώων, της πλοκής και του ιστορικοκοινωνικού υπόβαθρου.

Ετσι λοιπόν και στην ιστορία της Λετονής βαρόνης Δωροθέας Ντε Ρόπ, ο Γιώργος Πολυράκης βυθίζει τον αναγνώστη σε ένα πλέγμα ανθρώπινων σχέσεων, ερώτων, πολιτικής ίντριγκας, που εξυφαίνεται με φόντο την Αθήνα του 1934. Πρόκειται γιά ένα θρίλερ κατασκοπείας, αναμονής, σκιαγράφησης προσώπων και εποχής που αναδεικνύει την ικανότητα του συγγραφέα να κρατάει αμείωτο το ενδιαφερον από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Ο Γιώργος Πολυράκης μέσα από το πρόσφατο πόνημά του αποδεικνύει πως γνωρίζει τη μυθοπλασία και τις αρετές της, πως σέβεται τους ήρωες και τις ηρωίδες του.

Θα πρέπει να πώ ότι ο Γιώργος Πολυράκης, ένας γιατρός- μυθιστοριογράφος, με έχει κατακτήσει με τον ωραίο χαρακτήρα του, τη λεπτότητά του και προπάντων με τη σεμνότητά του. Η γνωριμία μου μαζί του θα μείνει αλησμόνητη γιατί η μορφή του και ο λόγος του συνάδουν με την στρωτή και έντιμη γραφή του.

Ιουστίνη Φραγκούλη

Η ιστορία της Δωροθέας Ντε Ρόπ
Στην Αθήνα του μεσοπολέμου, μιας εποχής ρομαντισμού, κοινωνικών αντιθέσεων αλλά και διπλωματικών ζυμώσεων λόγω της επικείμενης υπογραφής του Βαλκανικού Συμφώνου, η Λετονή βαρόνη Δωροθέα ντε Ροπ βιώνει με πάθος την κάθε στιγμή της ζωής της. Ρωσικής καταγωγής, ατίθαση, αγέρωχη και φιλόδοξη, άφησε τη Βιέννη όπου ζούσε με τον άντρα της και βρέθηκε στα Τίρανα, ερωμένη του βασιλιά της Αλβανίας, Αχμέτ Ζώγου. Θαρραλέα και ριψοκίνδυνη, πίστευε ότι δεν την άγγιζε τίποτα, μέχρι τη στιγμή που ερωτεύτηκε, έτσι όπως μόνο μία φορά στη ζωή της ερωτεύεται μια γυναίκα· και τότε μπλέχτηκε με τη θέλησή της στα δίχτυα της τουρκικής κατασκοπείας, προκειμένου να ακολουθήσει στην Αθήνα τον μεγάλο και μοναδικό έρωτά της. Στο πλάι της, πολύτιμη φίλη και συμπαραστάτριά της η Ελληνογαλλίδα Κολέτ, δασκάλα γαλλικών στην πολυτελή βίλα της οικογένειας Σερέτη, ζει τον δικό της έρωτα με τον γοητευτικό Αλέξανδρο, χωρίς να υποψιάζεται ότι και η ίδια έχει πέσει θύμα ενός σατανικού σχεδίου… Μια αληθινή ιστορία, ένα συγκλονιστικό ερωτικό, διπλωματικό και αστυνομικό θρίλερ στην Αθήνα του 1934, που δείχνει ότι όσο κι αν αλλάζουν οι εποχές οι άνθρωποι παραμένουν πάντα ίδιοι.

Βιογραφικό

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι διδάκτωρ. Πήρε την ειδικότητα του χειρουργού και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στη χειρουργική των αγγείων στο νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου. Σήμερα εργάζεται ως χειρουργός στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Έχει δημοσιεύσει ογδόντα τρεις επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά, έχει κάνει δεκάδες ανακοινώσεων σε ιατρικά συνέδρια και έχει πάρει μέρος στη διοργάνωση πολλών συνεδρίων. Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος και έχει διατελέσει μέλος του Διεθνούς Κολεγίου των Χειρουργών. Στα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία στα Χανιά και είχε γράψει δύο θεατρικά έργα που παίχτηκαν σε μαθητικές παραστάσεις. Ακόμη ένα θεατρικό έργο έγραψε όταν ήταν φοιτητής, το οποίο παίχτηκε από φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εβδομάδας

4 comments:

δεσποιναριον said...

Καλημερα Καναδεζα αγαπημενη μου! Ενδιαφερον μου φαινεται το βιβλιο και κυριως το γεγονος οτι διαδραματιζεται στην Αθηνα του περασμενου αιωνα. Τοτε που η γιαγια μου ηταν δεσποσυνη. Το σημειωνω! Την αγαπη μου και Σαββατιατικα φιλακια!

Justine's Blog said...

Μικρή Πρωτευουσιάνα,
Είδα ότι προς το παρόν διαβάζεις Βαμβουνάκη. Πιστεύω πως καλά κάνεις, γιατί έχεις πολλά να πάρεις απο κεί. Το προκείμενο βιβλίο του Γιώργου Πολυράκη σε παρασύρει σε μια εποχή και σε μιά ιστορία. Πιστεύω πως είναι από αυτά που σε κάνουν να ξεφεύγεις.
Φιλί

La Gigi said...

έχω διαβάσει το χορεύοντας στη σιωπη και τη συνάντηση με το χθες του κύριου Πολυράκη. δεν μπορώ να πω ότι απογοητεύτηκα αλλά δεν ξετρελάθηκα κιόλας. συμφωνώ με την άποψη που διατυπώνεις στο κειμένό σου αγαπημένη!
σε φιλώ

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου,
Προσπαθώ να είμαι όσο αντικειμενική γίνεται χωρίς να ρποσβάλω το έργο των συγγραφέων. Ο Πολυράκης ξέρει να γράφει ιστορίες που διαβάζονται εύκολα και έχουν ένα ενδιαφέρον.
Πολλά φιλάκια Κυριακής