ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Wednesday, November 3, 2010

Βραδυά Καβάφη στο 2ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Μόντρεαλ

Στην οθόνη το κλείσιμο της ταινίας του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου "Οταν ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη"
Η πρόεδρος του φεστιβάλ Αύρα Γεωργίου με καθηγητή Νίκο Πουλόπουλο και υπογράφουσα
Η Αύρα ήταν πάντοτε γεμάτη ζωή στις παρουσιάσεις των ταινιών και των προσώπων

Πρέπει να πώ ότι αύριο ολοκληρώνονται οι προβολές του 2ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Μόντρεαλ. Σχεδόν κάθε βράδυ δίνουμε το παρόν σ’ αυτή την ωραία συγκυρία συνεύρεσης τέχνης, πολιτισμού και ανθρώπων.

Απο τις ιδιαίτερες βραδυές ήταν το αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη, όπου προβλήθηκαν οι ταινίες «Οταν ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε το Κωνσταντίνο Καβάφη» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου και «Καβάφης» του Γιάννη Σμαραγδή.

Πρέπει να πώ ότι είχα την τιμή να προλογήσω την ταινία του καλού μου φίλου Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, η οποία είναι εκπληκτική για το βάθος της ανάλυσης των παράλληλων βίων δύο ποιητών που δεν συναντήθηκαν ποτέ, του Πεσσόα της Λισαβώνος και του Καβάφη της Αλεξάνδρειας.

Τα μυωπικά γυαλιά , η μοναχική ζωή τους, η λατρεία προς τις πόλεις τους αποτέλεσαν κοινό άξονα των ποιητικών διαδρομών τους, αν και δεν συναντήθηκαν ποτέ κι ας τους έβαλε ο Χαραλαμπόπουλος στο ταξίδι του υπερωκεάνειου Νοκτούρνα προς τη Νέα Υόρκη μέσα από την ύπαρξη του φανταστικού ήρωα Καπόπουλου ως ένα συμβολισμό πως όφειλαν οι δρόμοι τους νάχαν διασταυρωθεί .

Ο καθηγητής της έδρας Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου McGill Νίκος Πουλόπουλος απάντησε στις ερωτήσεις των θεατών, τονίζοντας πως ποτέ στην πραγματικότητα δε συναντήθηκαν οι δυό ποιητές όσο τουλάχιστον προκύπτει από τα ιστορικά στοιχεία.

Επίσης, ο καθηγητής Νίκος Πουλόπουλος τόνισε τις πολλές ετερώνυμες προσωπικότητες του Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσσόα καθώς και το περιορισμένο έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Η βραδυά έκλεισε με τη βιογραφική ταινία «Καβάφης» του Γιάννη Σμαραγδή, η οποία απέσπασε αμφιλεγόμενα σχόλια από τους θεατές.

Ιουστίνη Φραγκούλη

4 comments:

δεσποιναριον said...

Εχετε γινει λιτεραρυ καπιταλ οφ δε Νορθ Αμερικας εκει παρα θιν Μοντρεαλος Καναδεζα μου. Ολα μ' αρεσουν και πιο πολυ τα κουφετια σου! Φιλακια!

Justine's Blog said...

Ναι παιδί μου, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Βόρειας Αμερικής, στ αλήθεια.
Ξέρεις, το φεστιβάλ εκτός από τις ωραίες ταινίες έφερε κι ωραίο κόσμο να σμίγουμε τα βράδυα.
Αυτές οι συναντήσεις επιπέδου μας λείπουν εδώ στην ξένη.
Κι εγώ πολύ στο κουφετό τόρριξα για κουλτουριάρα! Αλλά πέρασε απαρατήρητη η ελαφρότητά μου!
Φιλί

La Gigi said...

δεν βλέπω τον Τεντού πουθενά και ανησυχώ! Έχει αποκλειστεί από τις εκδηλώσεις ή κυκλοφορεί ινκόγκνιτο;
φιλιά πολλά πολλά

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου,
Ο Τέντ είναι ο επίσημος φωτογράφος του φεστιβάλ. Γι αυτό λείπει από τις φωτό. Θα σου πώ πώς τάκανε χθές στο δημαρχείο για να δώ αν θα συνεχίσει να κρατάει τη θέση του.
Φιλάκια και καλό ΣΚ