ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Wednesday, August 18, 2021

Μια ξεχωριστή βιβλιοπαρουσίαση για τη φιλόλογο και συγγραφέα Δέσποινα Καλέζου



Μια πολιτιστική εκδήλωση που παρέπεμπε στην ελληνιστική Σπάρτη και στους ξεχασμένους της ήρωες, τους βασιλείς ‘Αγι Δ’ και Κλεομένη Γ’ ήταν η παρουσίαση του βιβλίου της φιλολόγου Δέσποινας Καλέζου με τίτλο : ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ» στο Κηποθέατρο Άγγελου Σικελιανού κάτω από το βλέμμα του ποιητού.

Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμούς ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός και η αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου εικαστικός Χαρά Σαίτη,ενώ παριστάμενοι ήταν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς καθώς και ο πρώην βουλευτής Λευκάδας Ξενοφών Βεργίνης, διαπρεπείς φιλόλογοι  και πρώην μαθητές της αγαπητής και δημοφιλούς Δέσποινας Καλέζου.

Τη δράση του βασιλιά ‘Αγι Δ’ ανέλυσε η Ιωάννα Φίλιππα, γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας,η οποία εστίασε στο ιστορικό πρόσωπο του ρομαντικού βασιλιά που προσπάθησε να επαναφέρει την κοινωνική ισότητα στην Σπάρτη στα μέσα του 3ου αιώνα για να πέσει τελικά θύμα του Άρατου και του κατεστημένου της Σπαρτιάτικης πλουτοκρατίας.

Η φιλόλογος Κωνσταντίνα Αυγέρη εστίασε στην μορφή του έτερου επαναστάτη , Κλεομένους του Γ, ο οποίος επίσης προσπάθησε να ανατάξει την πολιτική διαφθορά στη Σπάρτη, αναζητώντας βοήθεια στον Πτολεμαίο της Αιγύπτου αλλά τελικά είχε τραγικό τέλος καθώς αυτοκτόνησε στη μακρινή Αλεξάνδρεια.

Η Κωσνταντίνα Αυγέρη διάβασε αποσπάσματα τόσο απο το κεφάλαιο του Άγι όσο και απο εκείνο του Κλεομένους, δίνοντας μια γεύση απο την γράργαρη γραφή της Δέσποινας Καλέζου σε ένα ιστορικό κείμενο, που είναι κατανοητό και ευχάριστο στην ανάγνωση παρά το ιστορικό του βάθος.

Ο δικηγόρος Ξενοφώντας Γράψας με ωραίο εναργή λόγο έκανε ουσιαστική κριτική στο βιβλίο αναφερόμενος στις πράξεις αλλά και στους συμβολισμούς της συγγραφέως, ενώ τόνισε πολλάκις πως το βιβλίο έχει τις αρετές δύο μυθιστορηματικών βιογραφιών.

Η φιλόλογος Δέσποινα Καλέζου έκανε μια αναφορά στους λόγους που την ώθησαν να ξεχωρίσει αυτούς τους δύο επαναστάτες βασιλείς και αντιήρωες του κατεστημένου της Σπάρτης, περιγράφοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής αλλά και τα χαρακτηριστικά των επαναστατών βασιλέων που πρωταγωνιστούν στο πόνημά της.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, δημοσιογράφος και συγγραφέας που ζεί στο Μόντρεαλ,κράτησε το ρυθμό της εκδήλωσης με τον συντονισμό της μέχρι το τέλος σημειώνοντας: «Θα πρέπει να σας πω ότι είμαι πολύ συγκινημένη που η Δέσποινα Καλέζου, η κυρία Καλέζου για μας τις μαθήτριες του Γυμνασίου Θηλέων 1971-1977, με κάλεσε να συντονίσω την εκδήλωση για ένα βιβλίο που αναφέρεται σε δύο αντισυμβατικούς μονάρχες. Η κα Καλέζου ήταν η φιλόλογος η οποία μας μύησε στο βάθος των αρχαίων κειμένων αλλά και στη νέα ελληνική γραμματεία,όντας μία απο τους τέσσερις μέντορές μου στα γράμματα (Ήταν επίσης ο Κώστας Φωτεινός, η Ρουμπίνα Φωτεινού και ο Σπύρος Βρεττός)»

Παρεμβάσεις έκαναν στο τέλος ο βουλευτής Θανάσης Καββαδάς, ο δήμαρχος Χαράλαμπος Καλός και ο πρώην βουλευτής Ξενοφών Βεργίνης.

Η συγγραφέας Δέσποινα Καλέζου στο τέλος υπέγραψε βιβλία της, συνομιλώντας με τον κόσμο που ήρθε στο Κηποθέατρο του Άγγελου Σικελιανού για να ακούσει περί το νέο της πόνημα και να τιμήσει την ίδια.

 























No comments: