ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Friday, August 6, 2021

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ με μελάνι και χρώμα όπου χρειάζεται!



 Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ με σχέδια του Κώστα Σκλαβενίτη Επιστροφή στην αθέατη πλευρά της Λευκάδας μέσα από 30 σχέδια που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, κάποια ειδικά για αυτή την έκθεση. Μια άλλη ματιά σε γνώριμα μέρη και σοκάκια της πόλης, ένα εικαστικό ημερολόγιο όπου το παρόν μπλέκεται με τις αναμνήσεις και τα χρώματα με τα συναισθήματα. Τα καντούνια, η Πλατεία, Το Κάστρο, σπίτια ταπεινά μα και ‘διάσημα’ αποκτούν νέα ζωή καλώντας μας να δούμε ξανά όλα αυτά που βλέπουμε μα ποτέ δεν είδαμε. Εδώ όλα αλλάζουν μορφή και σχήμα με κάθε ματιά Σαν ζωγραφιστά. (6-19 Αυγούστου)

Χθες, λοιπόν, περπατήσαμε στα σοκάκια της Λευκάδας μέσα από την έκθεση με σκιτσοσχέδια που οργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας στην αίθουσα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΜΟΣ.

Τα σχέδια του Κώστα έχουν μια αφοπλιτική απλότητα, η οποία δεν σκιαγραφεί απλώς τις γειτονιές της Λευκάδας, μα υπαινίσσεται την ξεχωριστή ιστορία τους. Ο καλλιτέχνης, έμπειρος σκιτσογράφος, σε αυτή την έκθεση καταθέτει σχέδια χρωματισμένα με τις παιδικές μνήμες του. Μάλιστα ενσωματώνει και ορισμένα κομμάτια, τα οποία φιλοτέχνησε για την Αθήνα. Θα πρέπει να σημειώσω ότι επιλέγει να χρωματίσει ορισμένα κομμάτια του κάθε σχεδίου, προφανώς δίνοντας ειδικό βάρος στις δικές του προτιμήσεις. 

Για μας που μεγαλώσαμε στα στενά της πόλης, η έκθεση προσφέρει ένα ταξίδι στις μνήμες μας, μια βουτιά στο πολύχρωμο παρελθόν της Λευκάδας. Είναι μια υπέροχη νότα μέσα στην προσποίηση της εικαστικής πολυλογίας των ημερών μας.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Κώστας Σκλαβενίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1984 από τον Χρήστο Σκλαβενίτη και την Κονδύλω Βεργίνη. Σπούδασε στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνέχισε με Master of Arts in Design στον ΑΚΤΟ – Middlesex University. To 2009 ξεκίνησε να εργάζεται ως εικονογράφος / σκιτσογράφος.
Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το περιοδικό «Ταχυδρόμος», την εφημερίδα «Το Βήμα» και τις εκδόσεις «Έννοια».

Ο Ιταλός γελοιογράφος Altan με τον Κώστα Σκλαβενίτη, στο Μετρό του Συντάγματος στην έκθεση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων.

Από το 2010 είναι σκιτσογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα». Συνεργάζεται επίσης με το περιοδικό «Books Journal» και το «socomic.gr» κάνοντας κόμικς και εικονογραφήσεις.

 Ο Κώστας Σκλαβενίτης έχει εκδώσει τα κόμικς: Σαν Όνειρο (Εκδόσεις webcomics), Σπάρτακος (2 τεύχη σε συνεργασία με τον Δ. Σαββαΐδη, Εκδόσεις addart), Εικόνες στα Σύννεφα και Στη Σκιά της Ακρόπολης (Εκδόσεις jemma press).

 Έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις και φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Athens Video Art Festival 2008 και 2010, Μilano Film Festival 2008. Το 2013 πήρε μέρος στο Leskovac Comics Festival, όπου κέρδισε το β΄ βραβείο για την καλύτερη σύντομη ιστορία στα Βαλκάνια.

 Είναι μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων. Μάλιστα στην έκθεση της Λέσχης με θέμα «Δημοκρατία σε κρίση» στο Μετρό του Συντάγματος, το σκίτσο του Κώστα επελέγη για το εξώφυλλο του λευκώματος.

 Για το οπισθόφυλλο επελέγη το σκίτσο του διάσημου Ιταλού γελοιογράφου Altan, ο οποίος εκπροσώπησε τους συναδέλφους του που ήταν οι επίσημοι καλεσμένοι της Λέσχης.

 












 

1 comment:

litsa t. said...

Μπραβο του.Καλοταξιδα τα εργα του.Φιλια σε εσας.