ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, May 30, 2016

Πρωθυπουργικό Μήνυμα και Υπουργική Παρουσία στα Εγκαίνια του Λυκείου Ελληνίδων Μόντρεαλ!


Με επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Λυκείου Ελληνίδων Μόντρεαλ με επίτιμη προσκεκλημένη την υπουργό Ανώτατης Παιδείας, Επικοινωνιών και Πολιτισμού του Κεμπέκ κα Hélène David, η οποία μίλησε θερμά για την Ελληνική παροικία του Μόντρεαλ.

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Μόντρεαλ (ΛΕΜ) κα Μαίρη Ντέρος ανακοίνωσε ότι οι ποικίλες εκδηλώσεις του οργανισμού, που θα έχουν ως θέμα τη διατήρηση της Ελληνικής παράδοσης στην πολυπολιτισμική κοινωνία του Κεμπέκ, θα έχουν ως τελικό στόχο τη δημιουργία του Μουσείου του Ελληνισμού. «Είναι το όνειρό μας να αφήσουμε το αποτύπωμά μας εδώ που ήρθαν οι γονείς μας, εδώ που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΛΕΜ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΜΜ κ. Νικόλαος Παγώνης καλωσόρισε το νέο οργανισμό, ενώ η επίτιμος πρόεδρος του ΛΕΜ κα. Βασιλική Τσίρου-Μαρκαντωνάτου αναφέρθηκε στην έμπνευσή της να δημιουργηθεί το παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων στο Μόντρεαλ καθώς και στην ανάγκη συνέχισης των πολιτιστικών παραδόσεων της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μητέρα-οργάνωση δηλαδή το  Λύκειον των Eλληνίδων Αθηνών, ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Kαλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, η οποία με τη μαχητική της αρθρογραφία από τις στήλες της Εφημερίδος των Kυριών χάραξε καινούργιους δρόμους για τις γυναίκες, μιλώντας πρώτη για το δικαίωμα στη μόρφωση και στην εργασία, για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Σήμερα σκοπός του Λυκείου Ελληνίδων είναι η διατήρηση της ελληνικής παράδοσης.

Η εκδήλωση των εγκαινίων του ΛΕΜ πλαισιώθηκε απο το χορευτικό της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ «Λαογραφικό Εργαστήρι», ενώ τη μουσική επιμέλεια είχε ο Μανώλης Σγουράκης.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά κ. Γιώργος Μαρκαντωνάτος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου π. Δημήτριος Αντωνόπουλος, οι επαρχιακοί βουλευτές κ.κ. Τζέρρυ Σκλαβούνος και Γκύ Ουελαίτ, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ κ. Νικόλας Σιγάλας, ο πρόεδρος του Κογκρέσου του Κεμπέκ κ. Τζόν Θεοδοσόπουλος, η πρώην δημοτική σύμβουλος κα. Ελεν Φωτόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΚΜΜ κ. Δημήτρης Μανωλάκος, πρόεδροι οργανισμών και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Μηνύματα για το νέο παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων του Μόντρεαλ έστειλαν ο πρωθυπουργός του Καναδά κ. Τζάστιν Τρουντό καθώς και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών κα Ελένη Τσαλδάρη.

 Ακολουθεί η ομιλία της επιτίμου προέδρου του ΛΕΜ κας Βασιλικής Τσίρου-Μαρκαντωνάτου

 Madame la Ministre des Communications et de l’Enseignement, votre Excellence, Monsieur le Consul General,  Monsieur le Président de la Communauté Hellénique de Montréal, Madame la Présidente du Lycée,
 Κυρίες και κύριοι

Με ιδιαίτερη χαρά και βαθιά συγκίνηση θα ήθελα να καλωσορίσω όλους εσάς που με τόση προθυμία και ενδιαφέρον ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά του “ Λυκείου των Ελληνίδων” του Μόντρεαλ. Η παρουσία σας σήμερα  φανερώνει το ενδιαφέρον σας για τις παραδόσεις και τις ρίζες μας . για να δώσουμε την αξία που πραγματικά αρμόζει σ΄αυτές .

Ως κληρονόμοι εξ αίματος και πνεύματος  ενός παγκόσμιου σε ακτινοβολία ελληνικού πολιτισμού, αισθάνθηκα  υπόχρεη να φέρω σε επαφή τον Ελληνισμό του Μόντρεαλ με το κεντρικό Λύκειο των Ελληνίδων που εδρεύει στην Αθήνα και  λειτουργεί για περισσότερο από 100 χρόνια .

Είναι γνωστό ότι η αναβίωση των ηθών και εθίμων της λαϊκής μας παράδοσης  μέσα από την αισθητική καλλιέργεια καθώς και  τα πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία γίνεται το μέσο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και την ιστορία με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. 

Η συμμετοχή σε ελληνικές παραδοσιακές εκφάνσεις  του πολιτιστικού βίου δημιουργεί έντονα συναισθήματα στο λαό και τον συνδέει στενά με την ιστορία του και τις αρετές του . Μπορεί δε να αποτελέσει ταυτόχρονα μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης και κοινωνικοποίησης, μια εκδήλωση χαρούμενη, έναν τρόπο ψυχαγωγίας, συμμετοχής στην πανήγυρη της γιορτής, με το άτομο να γίνεται μέλος μιας δημιουργικής ομάδας, χαρακτηριστικό που ίσως έχουμε μεγάλη ανάγκη στις μέρες μας .

Κυρίες και κύριοι

Ἡ χώρα μας είναι γνωστή στους περισσότερους κατοίκους του πλανήτου μας, από την ιστορία του πολιτισμού της κυρίως των  κλασικών της χρόνων. Οι Έλληνες έδωσαν προτεραιότητα σε αυτό που  στην κλασική αρχαιότητα εκφράστηκε ως αρμονία, δημοκρατία και λόγος, στο Χριστιανικό Ελληνικό Βυζάντιο αυτό που εκφράστηκε ως πίστη, θυσία και αγάπη και στα χρόνια της δουλείας αυτό που αναδείχτηκε ως εγκαρτέρηση και ελπίδα.

Αγαπητοί ομογενείς

Σε όλη τη χώρα μας συναντούμε δημιουργούς Τέχνης που από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα εκφράζονται με φόρμες, με γραμμές, με κίνηση και με χρώματα . Κάτω από τα σημαντικά αυτά χαρακτηριστικά το ανθρώπινο μάτι αναγνωρίζει νοήματα, αισθήματα, ισχυρούς πόθους και ανθρώπινες λαχτάρες.

Στους νεότερους χρόνους οι Έλληνες  βρήκαν στην παραδοσιακή μουσική, στους χορούς και τα δημοτικά μας τραγούδια μία από τις πληρέστερες εκφράσεις τους. Μέσα από αυτά μπόρεσαν να εκφράσουν  τις αξίες , τις χαρές και τις λαχτάρες τους, τους πόθους και τα όνειρά τους .

Χωρίς αμφιβολία η ελληνική παράδοση έχει να επιδείξει εκτός από τα τραγούδια και τους χορούς, κεντήματα ,αρχιτεκτονήματα , θέατρο,  ψηφιδωτά και ψαλμωδίες, εικονογραφίες και ζωγραφιές, φιλότιμο και λεβεντιά, φιλοξενία και ζεστασιά  και τόσα άλλα έργα και αρετές  πανανθρώπινης αξίας, συνδεδεμένα με το συναίσθημα και τις ψυχικές εκδηλώσεις του Έλληνα που όμως αποτελούν τη γνήσια έκφραση της μακραίωνης παράδοσής του και της ζωντανής κληρονομιάς του παρελθόντος .

Αυτή την Παράδοση έχουμε χρέος και καθήκον όχι μόνο να τη διατηρήσουμε,- αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως ελληνισμός-, αλλά και να την ενισχύσουμε και να την προβάλουμε με κάθε τρόπο, κληροδοτώντας τη στους απογόνους μας .

 And in this regard I would like to read a characteristic extract from George Seferis’ speech, given by him when he was awarded the Nobel prize in 1963.

”I belong to a small country. Α rocky promontory in the Mediterranean . It has nothing to distinguish it but the efforts of its people, the sea, and the light of the sun. It is a small country, but its tradition is immense and has been handed down through the centuries without interruption. This tradition is characterized by love of the human being ”

 

Dear ladies and gentlemen             

   Before I close I would like to extend my gratitude to Μadame Ιουστίνη Αργύρη Φραγκούλη for accepting my invitation to undertake the work for the foundation of the Lyceum in Montreal.

It was also my pleasure to know that Madame Mary Deros is the first President of the Lyceum and of course, all the ladies of the board who accepted to work ardently in order to fulfill the objectives of the Lyceum.

Indeed today the Lyceum extends an invitation to everybody to join us as a member and to become an active participant in these endeavors. I would also like to underline that the Hellenic Community of Montreal, as the legitimate heir εαρ of this most excellent inheritance, will have the possibility to take advantage of the new department of Lyceum, along with its enormous wealth of a vivid culture. And I would like to praise the efforts of the president of the Hellenic Community of greater Montreal  Mr Pagonis, and the members of its board in this regard.

My best wishes for the new department, for its future endeavors, to establish, spread, cultivate and develop the Greek cultural vitality and enrich the lives of all Greeks of Quebec.

 Σας ευχαριστώ

Βασιλική Τσίρου-Μαρκαντωνάτου



Ο πρόεδρος κ. Νικόλας Παγώνης υποδέχεται στην ΕΚΜΜ την υπουργό κα Heléne David.
Η ντίβα Νίτζα, η υπουργός Heléne David. ο Τεντ Αργύρης , η πρόεδρος του ΛΕΜ Μαίρη Ντέρος και ο σύζυγός της Πίτερ Ντέρος
Η  Λίτσα Γκουβούση ανάμεσα στην οικογένεια του Πολ Καματερού και αρεστερά η κόρη της Πάτ Πελώνη
Ομορφη και χαμογελαστή η σύζυγος του πρέσβη της Ελλάδας κα Βασιλική Τσίρου-Μαρκαντωνάτου
Ο Γενικός πρόξενος τη Ελλάδας στο Μόντρεαλ κ. Νικόλας Σιγάλας, η κα Μαρκαντωνάτου, η υπογράφουσα και ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά κ. Γ. Μαρκαντωνάτος
Δυό αγάπες, η Ευαγγελία Τσαλίδου με την κόρη της Σουλτάνα Δοιαμάντη
Η υπουργός υπογράφει στο χρυσό βιβλίο της ΕΚΜΜ
Η υπουργός με τα μέλη του ΔΣ του ΛΕΜ




Υπογραφή















Η Φωτεινή Διαμάντη ήταν η τέλεια παρουσιάστρια στις τρείς γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά
Νικ και Νατ γελαστούληδες




Ο αγαπημένος Αδρέας Ζαβιτσάνος καμάρωσε το γιό του Γιάννη στους ελληνικούς χορούς

Η υπουργός Heléne David με την βοηθό της Madeleine Sultan,που ήταν η ψυχή της διοργάνωσης


Ο π. Δημήτριος εκπροσώπησε το Μητροπολίτη Σωτήριο. Δίπλα του ο άρχων και επίτιμος πρόεδρος Δημήτριος Μανωλάκος και η υπουργός Heléne David.

Λουλούδια από τον Σπύρο Μοντζενίγο
Ένα μπουκέτο λουλούδα στην υπουργό από τα παιδιά του Σωκράτης-Δημοσθένης





Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ Τζόν Θεοδοσόπουλος συνομιλεί με τη δρα Λίλα Αμιράλη


2 comments:

Αστοριανή said...

Always
with bright smiles and happy faces!!!

I love Madam Ioustini!

Kisses,
Yiota

"astoriani"
NY

Justine's Blog said...

Thank you my beautiful friend, Astoriani.
Kisses from Manhattan!