ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Sunday, May 8, 2016

Πάθος, Παράδοση, Πιστότητα απο το Λαογραφικό Εργαστήρι του Μοντρεάλ



Με θέμα το Πάσχα , την Πρωτομαγιά, την Aνοιξη επί ένα διήμερο τα χορευτικά τμήματα της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ υπό τη διεύθυνση του Τάκη Τζώτζη έδωσαν χορευτικές παραστάσεις, αναπαριστώντας δρώμενα που θα τα ζήλευαν οι ομάδες παραδοσιακού χορού στην Ελλάδα.

Παιδιά απο πέντε ετών μέχρι ενήλικες/μεσήλικες τραντάζουν με τη χορευτική τους δεινότητα το σανίδι του Ελληνικού Κοινοτικού Κέντρου αποδίδοντας με συνείδηση και μαεστρία τους παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας, που απλώνονται απο τη Μακεδονία έως την Κρήτη, απο το Ανατολικό Αιγαίο ως το Δυτικό Ιόνιο.

Στο διήμερο της ενότητας«Μελετώντας τις ρίζες μας», που οργάνωσε το Λαογραφικό Εργαστήρι της ΕΚΜΜ υπό την διδασκαλία και τη διεύθυνση του Τάκη Τζώτζη πέρασαν 200 χορευτές που αναπαράστησαν 50 χορούς και δρώμενα της Ελληνικής παράδοσης γύρω απο το Πάσχα, την Πρωτομαγιά και την Ανοιξη.

Είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε χορούς που αποδόθηκαν απο όλες τις ηλικίες με απόλυτη πιστότητα στην παράδοση των επιμέρους τόπων, βιώσαμε τις συγκλονιστικές φιγούρες παιδιών της δεύτερης και τρίτης γενιάς των Ελλήνων του Μοντρεάλ σε χορούς που αγγίζουν ιστορικές μνήμες παραπέμποντας στα σοφά έθιμα του λαού μας.

Εντυπωσιακές είναι οι φορεσιές των χορευτών απο κάθε τόπο και για κάθε ηλικία, φορεσιές που προέρχονται απο όλα τα γεωγραφικά σημεία της Ελλάδας και είναι χίλιες τον αριθμόν, ένας πραγματικός θησαυρός της Ελληνικής Κοινότητας Μοντρεάλ.

«Φέτος ήρθε η Πασχαλιά αντάμα με το Μάη” ήταν  το θέμα της εν λόγω μουσικοχορευτικής παράστασης και ο Τάκης Τζώτζης πέρασε σχεδόν κινηματογραφικά με τις αναπαραστάσεις των δρωμένων και τους χορούς, ήθη και έθιμα της Ελλάδας που γιορτάζουν με ζέση όσα συνθέτουν την άνοιξη του τόπου.

Το Σάββατο ήταν αφιερωμένο στη μουσικοχορευτική παράσταση των χορευτικών ομάδων και η Κυριακή, που συνέπεσε με τη Γιορτή της Μητέρας, ήταν μια μέρα χορού και φαγητού με το αρνάκι να πρωταγωνιστεί στο μενού της πανήγυρης.

Περί τους 200 χορευτές πλαισίωσαν την ιστορική παράσταση, η οποία προβαριζόταν επι σειράν μηνών κάτω απο τη διεύθυνση και το συντονισμό του  έμπειρου και παθιασμένου χοροδιδάσκαλου,Τάκη Τζώτζη.

Η Ελληνική ορχήστρα απο την Ελλάδα με τη Μαρίνα Μανωλάκου (τραγούδι), τον Κώστα Γιαννακόπουλο (κλαρίνο), το Θεολόγο Μιχελή (βιολί /τραγούδι), το Βαγγέλη Καραϊσκάκη (λαούτο/τραγούδι), τον Βασίλη Οικονόμου(κρουστά) και οι ντόπιοι μουσικοί Νίκος Αθανασίου (μπουζούκι), Γιώργος γεωργακόπουλος (πιάνο) , Σάββας Στεφανίδης (λίρα) και Λευτέρης Μιχαηλίδης (νταούλι) ένωσαν τις μουσικές δυνάμεις τους με τους μουσικούς απο την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, η παιδική χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού «οι Σειρήνες» με διδασκάλισσα την Αντριανή Θεοφάνους έδωσε το στίγμα της νέας ελληνικής γενιάς του Μοντρεάλ στη φωνητική και τη μουσική παράδοση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το λαογραφικό τμήμα της ΕΚΜΜ εκπαιδεύει παιδιά απο 4 ετών στους παραδοσιακούς χορούς με επίλεκτα τμήματα τους «Τραντέλληνες» (12-14 ετών), τον «Πήγασο» (14-17 ετών), τον «Ορφέα» (τμήμα ενηλίκων) ενώ το ιδιαίτερο τμήμα «Τερψιχόρη» αποτελεί την πρότυπη ομάδα ενηλίκων γυναικών στον παραδοσιακό χορό.

Αυτό το διήμερο ήταν μια ανάταση για όλους εμάς που αγωνιούμε για την συνέχεια του Γένους μας εδώ στην ξένη. Οσο υπάρχουν χοροδιδάσκαλοι σαν τον Τάκη Τζώτζη, δεν υπάρχει φόβος εκφυλλισμού της Ελληνικής ταυτότητας, καθώς η νεολαία ζυμώνεται με το πάθος και το ρυθμό της ζωντανής Ελληνικής παράδοσης.

Αξια τα παιδιά, οι γονείς, οι ενήλικες χορευτές και χορεύτριες αυτής της επικής παράστασης.

Αξιος ο Τάκης Τζώτζης για το έργο που επιτελεί μεταλαμαπαδεύοντας τη γνώση και το πάθος του στη νέα ελληνική γενιά του Μοντρεάλ.

Συγχαρητήρια σε όλες και σε όλους!
 
Ιουστίνη Φραγκούλη





 Ο ΄δεκάχρονος εγγονός του π. Παναγιώτη Σαλατέλλη σέρνει πρώτος το χορό

 Ο δικός μας ανηψιός Γιάννης Ζαβιτσάνος σε απίστευτες χορευτικές φιγούρες


 Αητόπουλο ο Γιάννης Ζαβιτσάνος
 Ο εγγονός του παπα-Γιώργη ήταν ο σταρ του χορού





 Οι "τερψιχόρες' ήταν απλά συγκλονιστικές


 
Πάθος, ρυθμός, πιστότητα στην παράδοση

No comments: