ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Thursday, May 12, 2016

O έρανος για τα σχολεία σε υπαρξιακή καμπή!


Στο Γενικό Προξενείο του Μόντρεαλ προσκληθήκαμε την περασμένη Τρίτη για να ενισχυθεί το μήνυμα περί τη λαχειοφόρο αγορά της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ. Και γίνεται η λαχειοφόρος αυτή μια φορά το χρόνο απο την Ερανική Επιτροπή, όπου πωλούνται λαχεία των 100 δολαρίων με έπαθλα διάφορα χρηματικά ποσά. Την Κυριακή 15 Μαϊου θα γίνει η κλήρωση της λαχειοφόρου στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο.

Το έσοδα της λαχειοφόρου διατίθενται για τα ημερήσια σχολεία «Σωκράτης-Δημοσθένης» της ΕΚΜΜ, κυρίως για τον εξωραϊσμό των σχολικών κτιρίων, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Νικόλας Παγώνης.

Ο Γενικός πρόξενος κ. Νικόλας Σιγάλας μίλησε για την αναγκαιότητα της συνέχισης λειτουργίας των πρωτοπόρων ημερησίων ελληνόφωνων σχολείων αλλά και για την ανάγκη ενίσχυσης της ερανικής προσπάθειας με άλλους περισσότερο πρωτότυπους τρόπους. Επισήμανε δε, ότι πρέπει να ξεκινήσει μια ομάδα με τους αποφοίτους των ελληνικών σχολείων, που θα μπορέσει να ευαισθητοποιηθεί και να ευαισθητοποιήσει την εν λόγω ερανική προσπάθεια.

Ο πρόεδρος της ερανικής επιτροπής κ. Ξυπολυτάκης παραδέχθηκε ότι φέτος δεν έγινε αποτελεσματική πώληση λαχνών με αποτέλεσμα να έχουν μείνει μέχρι την Τρίτη απώλητοι σχεδόν οι μισοί λαχνοί.

Σημαντική παρέμβαση στη συζήτηση έκανε ο αρχιμανδρίτης π. Δημήτριος Αντωνόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι τα πρόσωπα της ερανικής επιτροπής θα πρέπει να εμπλουτισθούν με νέους ανθρώπους, που θα δώσουν νέα τροπή στην ερανική προσπάθεια. Επισήμανε μάλιστα ότι στη δική του εκκλησία του Ευαγγελισμού η νεολαία έχει φέρει νέο αίμα και ενδιαφέρον για τα κοινά και θα πρέπει να συμβεί κάτι ανάλογο με όλες τις θεσμικές λειτουργίες της ΕΚΜΜ.

Προσωπικά, υπογράμμισα τα αυτονόητα, πως δηλαδή σε μια ερανική προσπάθεια για τα σχολεία πρέπει να πρωταγωνιστούν οι απόφοιτοι των εν λόγω σχολείων, η νεολαία και οι οικογένειες των παιδιών που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία σε συνδυασμό με την υπόλοιπη παροικία.

Αντιλαμβάνομαι τον αντίλογο του προέδρου κ. Νικόλα Παγώνη ότι οι οικογένειες κάνουν διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις αλλά θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε κάθε παιδί που φοιτά στα ελληνικά σχολεία, ότι είναι υποχρεωμένο να συγκεντρώνει στον κουμπαρά του τουλάχιστον 100 δολάρια το χρόνο για να τα προσφέρει στην ερανική προσπάθεια της Κοινότητας για τα σχολεία. Αν η εβραϊκή και οι άλλες κονότητες έχουν εμπνεύσει αυτή την πρακτική στα δικά τους παιδιά, εμείς γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε;

Θεωρώ ότι οι συχνά υποτονικές ερανικές προσπάθειες σ’ αυτήν την Κοινότητα οφείλονται κυρίως στο γεγονός πως δεν διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας γύρω απο την υποχρέωση να συνεισφέρουν στους οργανισμούς μας. Αυτό το έλλειμμα  καθώς και η απουσία νεολαίας απο τις δομές της Κοινότητας αποτελούν τα εγγενή και χρόνια προβλήματα κάθε μαζικής ερανικής προσπάθειας. Είναι τα μεγάλα αγκάθια του Ελληνισμού στο Μοντρεάλ.

Εύχομαι αυτή η Κυριακή να φέρει πολύ κόσμο στην Κοινότητα και εύχομαι να αποδώσει η ερανική προσπάθεια τα πλείστα.

Αλλά απο την επόμενη μέρα ας κάνουμε την αυτοκριτική μας κι ας τρέξουμε να καλύψουμε το μεγάλο κενό των εγγενών προβλημάτων! Ο προβληματισμός δεν αρκεί, είναι απαραίτητο να βρεθούν αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις!
Ιουστίνη Φραγκούλη






 

No comments: