ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, May 2, 2016

Με άρωμα Ελλάδας το Πάσχα στο Μόντρεαλ!


Της Ιουστίνης Φραγκούλη

 

Το «Χριστός Ανέστη» γιόρτασαν οι Ελληνες του Μόντρεαλ ανά τους έντεκα Ελληνορθόδοξους ναούς της πόλης, που πλημμύρισαν από κόσμο διψασμένο να βιώσει για μια ακόμη χρονιά τη θρησκευτική του παράδοση μακριά από την πατρίδα.

 

 Οι Ελληνες της ξενιτιάς, συνέρρευσαν στις εκκλησιές μέσα και γύρω από την πόλη του Μόντρεαλ μέχρι το Λαβάλ, καταθέτοντας τις ευχές τους για την μεγάλη της Χριστιανοσύνης γιορτή, ενώ ο μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος εγκαινίασε τη Μεγάλη Εβδομάδα χοροστατώντας στην ακολουθία του Νυμφίου την Κυριακή των Βαίων στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

 

 Η ευχάριστη καλοκαιρία ολόκληρης της Μεγάλης Εβδομάδας ενθάρρυνε τον Ελληνισμό να παρακολουθήσει μαζικά τις καθημερινές τελετουργίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και τη  λιτανεία του Επιταφίου απανταχού, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνοκρατούμενη περιοχή του Πάρκ Εξτένσιον την εσπέρα της Μεγάλης Παρασκευής.

 

Κορυφαίες στιγμές αποτέλεσαν η απόδοση του τροπαρίου της Κασσιανής απο την πολυφωνική χορωδία του Αγίου Γεωργίου τη Μεγάλη Τρίτη, η αποκαθήλωση στο ναό του Τιμίου Σταυρού στο Λαβάλ τη Μεγάλη Παρασκευή, η λιτανεία του Επιταφίου στον Ευαγγελισμό του Παρκ Εξτένσιον,  και η Ανάσταση στον Αγιο Διονύσιο του Λασάλ με τα κεριά να αντιφεγγίζουν στο ποτάμι.

 

Το Λαβάλ στους δύο Ελληνορθόδοξους ναούς του, εκείνον του Τιμίου Σταυρού και του Αγίου Νικολάου δέχθηκε πλήθη Ελλήνων, που παρακολούθησαν με κατάνυξη τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας με κορύφωση την Ανάσταση, μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

 

Ο καιρός έφερε βροχή την ημέρα του Πάσχα, αλλά αυτό δεν πτόησε τους Ελληνες του Μόντρεαλ να ψήνουν επί ώρες τον παραδοσιακό οβελία στους κήπους των σπιτιών τους κάτω απο τέντες αλλά και στους φούρνους των σπιτιών τους. Τα γλέντια με δημοτική μουσική στήθηκαν πρόχειρα στους κήπους και τα γκαράζ τους, παραπέμποντας σε μέρες Ελλάδας.

 

Τα κόκκινα αυγά , τα κουλουράκια και τα τσουρέκια αποτέλεσαν μέρος του παραδοσιακού σκηνικού του Πάσχα, που συγκέντρωσε γύρω απο το γιορτινό τραπέζι τις οικογένειες της Ελληνικής ομογένειας με μιά έκφραση νοσταλγίας για τη μακρινή πατρίδα.

 

                       Σκηνές από τους οικογενειακούς εορτασμούς
 

Με τη βαφτιστήρα μας την Ελένη ψωνίσαμε Πασχαλινά παπούτσια
Η θεία Ελένη Ζαβιτσάνου ήταν ο κορμός του Πάσχα
Νικόλ και Αννα Μαρία σε τρυφερό στιγμιότυπο
Ο οβελίας μας κοίταζε με στραβό μάτι
Οικογένεια
Ο χίππυ ψήστης του αρνιού είναι Κεμπεκιώτης και ονομάζεται Sylvain
Στιγμιότυπα από την Ανάσταση με τον δρα Αλεξ Τσούκα
Αγάπες
Αγάπες
Λεβεντιές
Ο θείος Θέμις ανάμεσα στον Τεντυ και τον Αλεξ

Παρακολουθώντας τον Επιτάφιο
Στήβ και Ειρήνη στην Αναστάσιμη ακολουθία
Η Ελένη ήταν η κοντέσσα μας
Ο Αλεξ με το θείο Σπύρο Αργύρη
Πατέρας -γιός σχέση ζωής
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τον Επιτάφιο
Τεντυ με Χριστίνα ή Χάνι

Καβαλαρία ρουστικάνα για τον Λουκά
Το Αναστάσιμο τραπέζι μας περίμενε
Κορίτσια για φίλημα

Στα μωβ της Αποκαθήλωσης
Οβελίας αλά ελληνικά
Τα κεριά της πίστης μας
 Τα αυγά της παράδοσής μας

2 comments:

Αστοριανή said...

Πανέμορφοι, όλοι! Χρόνια Πολλά, και του Χρόνου με υγεία. Υιώτα-Δημήτρης

Justine's Blog said...

Αληθώς Ανέστη αγαπημένη μου
Φιλιά σου