ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Saturday, May 21, 2016

Τιμή και Δέος για τη Γενοκτονία των Ποντίων


Της Ιουστίνης Φραγκούλη
Με εκδηλώσεις μνήμης τίμησαν οι Ελληνες του Μόντρεαλ την  Ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων, αναπέμποντας στις 19 Μαίου  επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο  Γενοκτονίας στο πάρκο Marcelin-Wilson (γωνία οδών de l’Acadie και Henri-Bourassa), και καταθέτοντας στεφάνια στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της λαίλαπας των Νεοτούρκων.

Την επιμνημόσυνη δέηση ανέπεμψε ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Γεωργίου, πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Σαλλατέλης, σε μια συγκινητική τελετή, όπου πρωτοστάτησε ο Σύλλογος Ποντίων Μόντρεαλ «Ο Εύξεινος Πόντος» . Με λόγους συγκίνησης μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου Λευτέρης Μιχαηλίδης. Είχε προηγηθεί δοξολογία την Κυριακή στον καθεδρικό ναό με την παρουσία όλου του Ελληνισμού και του Ποντιακού Ελληνισμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την Ελληνική Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοντρεάλ,  Νικόλαος Σιγάλας, ενώ εκ μέρους των Δήμων του Μόντρεαλ και του Λαβάλ παρευρέθηκαν η αντιδήμαρχος κα Μαίρη Ντέρος  και ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Καρυδόγιαννης, αντίστοιχα.


Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο αντιπροσώπευσε  ο αντιπρόεδρος κυβερνητικών και δημοσίων υποθέσεων, δρ. Θεόδωρος Χαλάτσης, το Ελληνικό Κογκρέσσο του Κεμπέκ ο πρόεδρος Γιάννης Θεοδοσόπουλος, την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ ο πρόεδρος Νικόλαος Παγώνης, την  Εθνική Αρμενική Επιτροπή του Κεμπέκ ο δρ. Αράμ Ελαγκόζ και Αρπί Μπαλουζιάν την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά η αντιπρόσωπος της Νεολαίας, Κασάνδρα Φωτιάδουκαι τον Σύλλογο Ποντίων Μοντρεάλ " Ο Εύξεινος Πόντος "  ο πρόεδρος Λευτέρης Μιχαηλίδης.

Επίσης, αναφέρθηκε η παρουσία των προέδρου των τέως προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης του Καναδά, Δημήτρη Γιαντσούλη και Παναγιώτη Τζήμα αντίστοιχα.

Η σεπτή τελετή της επιμνημόσυνης δέησης προκάλεσε κύματα ανατριχίλας στους παρισταμένους, που κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων,  ενώ μετά την κατάθεση των στεφάνων ανακρούσθηκαν οι Εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας και του Καναδά αντίστοιχα.

Σημειωτέον ότι  1994, η Βουλή των Ελλήνων ανακήρυξε την 19η Μαΐου ως ετήσια ημέρα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου. Από τότε, κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας ενός λαού που διώχθηκε βάναυσα απο τους Νεότουρκους λόγω της Ελληνικής του καταγωγής και της Ορθόδοξης θρησκείας του μετρώντας πάνω απο 353.000 θύματα. 

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι Πόντιοι και οι Ελληνες του Καναδά μέσω του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου και των τοπικών Κογκρέσων έχουν αναδυθεί σε ένα αγώνα πίεσης των τοπικών δημοτικών αρχών και κυβερνήσεων, προκειμένου οι επι μέρους αρχές και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσουν την 19η Μαίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.



No comments: