Η ΚΟΝΤΥΛΕΝΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Η ΚΟΝΤΥΛΕΝΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Η αληθινή ιστορία της ομορφιάς που νικήθηκε απ' το γραμμένο

Sunday, November 4, 2018

Ψηφιδωτό-Ποίηση: Η Αναδρομική Εκθεση της Κατερίνας ΚοντογιώργηΤη γνωρίζουμε όλοι ως τη γυναίκα-στήριγμα του πρύταννη της Παντείου δρος Γιώργου Κοντογιώργη, ο οποίος μάχεται την επικινδυνότητα της διαστροφής του αποτυχημένου ελληνικού πολιτικού συστήματος.


Ωστόσο, η Κατερίνα Καμπουργιαννίδου-Κοντογιώργη έχει χαράξει τη δική της πορεία στην τέχνη, κατασκευάζοντας ψηφιδωτά τα οποία έχουν αναγωγή στη ρωμαιοβυζαντινή τέχνη, αλλά εξακολουθούν να είναι επίκαιρα έργα τέχνης καμωμένα απο τα χέρια της.

Η καλλιτέχνις των ψηφιδωτών παρουσιάζει μια αναδρομική της έκθεση στο ‘Ιδρυμα Κακογιάννη, όπου περνούν όλες οι εξελικτικές στάσεις της δημιουργίας της από τις 9 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, στο 2ο και 3ο όροφο του ιδρύματος .

Στην αναδρομική έκθεση «Ψηφιδωτό-Ποίηση» της Κατερίνας Καμπουργιαννίδου- Κοντογιώργη, παρελαύνει η μακρά περίοδος της ψηφιδωτής δημιουργίας από την κλασική, την ελληνιστική και τη βυζαντινή έως τη σύγχρονη εποχή. Στα τελευταία ιδίως έργα της, η δημιουργός εστιάζει τη θεματική και την τεχνική της στα διάφορα ρεύματα της αφαιρετικής τέχνης.

Μάρμαρο, σμάλτο, ημιπολύτιμοι λίθοι, γυαλί, πλαστικό, ψηφιδωτά επιτοίχια, επιδαπέδια τραπέζια, χρηστικά αντικείμενα, με τις πάστες των χρωμάτων να μιλούν κάθε φορά τη γλώσσα της εποχής και της θεματικής του έργου.

Όπως παρατηρεί ο ιστορικός τέχνης καθ. Μάνος Στεφανίδης, η «Κατερίνα Κοντογιώργη είναι μια ψηφιδογράφος που ζωγραφίζει και μια ζωγράφος που εκφράζεται με ψηφίδες αναζητώντας την ποίηση μέσα από την ακατέργαστη πέτρα και το καθαρό χρώμα. Η σχεδιαστική της επάρκεια, […] εξασφαλίζει την ευρυθμία των αφηρημένων της συνθέσεων αφού πίσω από κάθε υλοποιημένη εικόνα βρίσκεται μια αόρατη αρχιτεκτονική».

Τα μείζονα προβλήματα της εποχής μας, οι αναταράξεις και η ασύμμετρη βία στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, αναπαριστώνται συμβολικά μέσα από την έντονη πολυπλοκότητα των έργων και τη σημειολογία των παραστάσεων.

Η μνημειακή τέχνη του ψηφιδωτού προσφέρεται ιδιαίτερα για την ανάδειξη της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Το ψηφιδωτό, ως ποίηση και ως άσκηση ελευθερίας, συνδυάζεται με την αυστηρότητα και τη δυναμική ακαμψία των υλικών σε μία άσκηση αυθεντικής λιτότητας, που μας καλεί σε στοχαστικό διάλογο πάνω στην ανθρώπινη περιπέτεια.

Βιογραφικό σημείωμα
Η Κατερίνα Καμπουργιαννίδου-Κοντογιώργη γεννήθηκε στη Λευκάδα από Μικρασιάτες γονείς και υπηρετεί το ψηφιδωτό από το 1994.

Μετά από ένα κύκλο σπουδών στη νομική, την πολιτική επιστήμη και την ιστορία, στην Αθήνα και στο Παρίσι, επιδόθηκε στην τέχνη του ψηφιδωτού, της ζωγραφικής, της ιστορίας της τέχνης και μαθήτευσε σε εργαστήρια σπουδαίων εικαστικών. Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια σύγχρονου ψηφιδωτού σε σχολές της Ιταλίας.

Δημιούργησε την «Ομάδα Ψηφιδωτού 10» με αξιόλογο έργο. Μέλος των Εργαστηρίων Τέχνης Αγίας Παρασκευής, της Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης, του Ελληνικού Συλλόγου Ψηφιδωτού, της Διεθνούς Ένωσης Σύγχρονων Ψηφιδογράφων (AIMC), της Αμερικανικής Εταιρείας Ψηφιδογράφων (SAMA).
Συμμετείχε , από το 1995, σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πιο πρόσφατες στη Ραβέννα της Ιταλίας, ΑΙΜC 2000 και RAVENNA MOSAICO 2015 και 2017, στο Spilimbergo της Ιταλίας 2016, στο Nazzanno της Ρώμης, Pictor Imaginarius 2017 (α’ βραβείο), και 2018, και τελευταία στο  Parais-le-Monial της Γαλλίας,  AIMC 2018, και στη Chartres, Association les 3R, 2018.
Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στη Λευκάδα και στην Αθήνα. Η έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι η τέταρτη ατομική.
Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές και σε δημόσιους χώρους.


Information
The Michael Cacoyannis Foundation, 206 Piraeus street, Tavros,  177 78,                  Tel. 210 3418550 & 210 3418579
Facebook: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Michael Cacoyannis Foundation
Twitter: @MCF_MCacoyannis
Instagram: @mcf.gr | Hashtag: #MCF
Youtube: MCacoyannisF

Exhibition dates: 9 November  -  2 December 2018, Monday to Sunday:  18:00- 22:00.
Opening: Thursday 15 November at 19:30

Parking at the Athens Heart mall
No comments: