ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, October 16, 2012

Αιδώς Αργείοι! Πού είναι η αιδώς


Καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς η νέα κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να ξεφορτωθεί τον πρόεδρο του πρακτορείου κ. Ηλία Μάτσικα. Αφού με διάφορα εκβιαστικά και άλλα μέτρα δεν τα κατάφερε, τον απέλυσε λέει για ευθύνη ανακριβών ειδήσεων.
Ντρέπομαι που ακόμη και σε κυβέρνηση συνεργασίας τολμούν οι άπρεπείς να σπιλώνουν ανθρώπους, δημοσιογράφους και προπάντων να λερώνουν τη δημοσιογραφία που θα έπρεπε να είναι υπερκυβερνητική, άσπιλη, αμόλυντη, άφθορη!
Εάν δεν ξεσηκωθούμε τώρα οι συνάδελφοι του ΑΜΠΕ, θα δούμε τη διάλυση του εθνικού ειδησεογραφικού πρακτορείου σύντομα. Και δεν θα χάσουμε εμείς τη δουλειά μας, αλλά η χώρα την επίσημη φωνή της στο εξωτερικό.
Ντροπή!
Ιουστίνη Φραγκούλη
Ανταποκρίτρια ΑΜΠΕ στον Καναδά
 
 
ΥΓ. Παραθέτω την επιστολή του προέδρου του ΑΜΠΕ κ. Ηλία Μάτσικα αυτούσια όπως εστάλη σε όλους τους συναδέλφους του πρακτορείου
 
Αγαπητοί συνάδελφοι

 

Όπως ήδη γνωρίζετε, με μια απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση που δεν έχει το προηγούμενό της στην υπερεκατονταετή ιστορία του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων, ο υφυπουργός κ. Σ. Κεδίκογλου «αποφάσισε και διέταξε» την πρόωρη λύση της θητείας μου ως Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το ανήκουστο αιτιολογικό ότι δεν άσκησα προληπτική λογοκρισία στη δημοσιογραφική δουλειά συναδέλφων μου.

Αφού έπεσαν στο κενό οι ευθείες απειλές που είχε  διατυπώσει ο ΓΓΜΕ ότι θα με απέλυε επειδή δήθεν δεν ήταν σύννομος ο διορισμός μου, τον Ιούλιο του 2010, αφού κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος η κατάφωρα φωτογραφική ρύθμιση που προώθησε στη Βουλή κατά τρόπον προκλητικά αντισυνταγματικό. ο κ. Κεδίκογλου εγκατέλειψε τα προσχήματα.

Συγκάλεσε γενική συνέλευση των μετόχων –αλήθεια ο κ. Στουρνάρας συμφωνεί;- και η οποία αποφάσισε να λήξει πρόωρα τη θητεία μου επειδή δημοσιεύτηκαν δύο τηλεγραφήματα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από συναδέλφους, οι οποίοι είχαν ως πηγή ενημέρωσή τους την κυβέρνηση και ο ένας εξ αυτών τον ίδιο τον κ. Κεδίκογλου .

Σας επισυνάπτω το κείμενο της προφορικής δήλωσης που έκανα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης η οποία μαζί με ένα εκτενές ενημερωτικό σημείωμα θα περιληφθούν στα πρακτικά:

 

«Δήλωση Προέδρου-Γενικού Διευθυντή ΑΠΕ-ΜΠΕ

στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του πρακτορείου

 

 

Παρίσταμαι στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της 15/10/2012

του ΑΠΕ-ΜΠΕ , που συγκάλεσαν οι μέτοχοι του με δική τους πρωτοβουλία και με θέμα το οποίο δεν υφίσταται, αφού τα δήθεν στοιχεία τα οποία αναφέρονται σ΄αυτό, είναι παντελώς αβάσιμα έως ανυπόστατα.

Ο λόγος που συγκλήθηκε η γενική συνέλευση και μάλιστα με αυτό το ανύπαρκτο  θέμα, είναι προφανής.

Ο μέτοχος θεωρεί ότι δύο ειδήσεις που μεταδόθηκαν την Παρασκευή 5/10/2012 ήταν δήθεν ανακριβείς, επιδιώκοντας να διευκρινίσει, στο πλαίσιο μιας έκτακτης γενικής συνέλευσης τις εσωτερικές διοικητικές λειτουργίες του πρακτορείου.

 

Οφείλω να τονίσω, κατ΄αρχήν, ότι και στις δύο περιπτώσεις οι  ειδήσεις ήταν απολύτως ακριβείς.

 

-η πρώτη αφορούσε το μήνυμα του Πρωθυπουργού

-η δεύτερη την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ και το ΣΔΟΕ.

 

Δυστυχώς, όμως, η πρόσκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με αυτό το Θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, ευθέως προσκρούει, εκτός των άλλων, στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη δημοσιογραφική λειτουργία  και δημιουργεί την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση παρεμβαίνει απροσχημάτιστα στην ελευθερία του Τύπου, προκειμένου να διαμορφώσει τεχνηέντως ένα κλίμα μετωπικής αντιπαράθεσης, δια της απαράδεκτης αποδόσεως ευθύνης  για τη δημοσίευση των δύο αυτών ειδήσεων.

   

 Αλλά και υπ΄αυτή  την έννοια  το Θέμα της σημερινής Ημερήσιας Διάταξης είναι απολύτως ανύπαρκτο και ανυπόστατο και εξυπηρετεί τον σκοπό της αντιπαράθεσης αυτής.

 

Τούτο, μάλιστα, πρέπει να εξετασθεί και υπό το φως της τροπολογίας, που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία δεν αποσκοπεί στην ουσιαστική αντιμετώπιση των πολλαπλών διοικητικών και οργανωτικών ζητημάτων λειτουργίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ, αλλά στη διοικητική παρέμβαση της κυβέρνησης και στην καθιέρωση κυβερνητικού ελέγχου στην ελευθερία παραγωγής-μετάδοσης ειδήσεων από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας.

 

Αποσκοπεί, επίσης,  και στην απαξιωτική αποπομπή μου από τη θέση του Προέδρου–Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ, κατά τρόπο  αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Προκαλεί εντύπωση όμως ότι αυτό γίνεται, παρόλο ότι   οι μέτοχοι γνωρίζουν άριστα τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα οποία εκκρεμούν .

Η επίλυσή τους  όμως,  που ανήκει στη δική τους σφαίρα ευθύνης,  αν και θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπισθεί από καιρό,  παραμένει σε εκκρεμότητα.

 

Για όλα αυτά η διοίκηση του πρακτορείου, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, τους έχει ενημερώσει υπεύθυνα, έγκαιρα και επανειλημμένα , ενώ τα γνωρίζουν και οι συνδικαλιστικοί φορείς (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΙΗΕΑ, ΣΗΠΕ κλπ), που επίσης έχουν  ζητήσει την άμεση επίλυσή τους.

 

Όλως ενδεικτικά θα ήθελα να επαναλάβω ορισμένα βασικά:

 

-Εκκρεμότητα  στην καταβολή της τρέχουσας δόσης από τον προϋπολογισμό..

-Αλλαγή του τρόπου επιχορήγησης.

-Έξοδος από τις ΔΕΚΟ, ώστε να επανέλθει η λειτουργία του πρακτορείου, στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι το2010.

-Ελλείψεις προσωπικού, που θα έπρεπε να έχουν ήδη αντιμετωπισθεί.

-Αποσπασμένοι που επιβαρύνουν το πρακτορείο με  ετήσιο κόστος της τάξης των 180.000 ευρώ και οι οποίοι θα έπρεπε να επιστρέψουν.

-Κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων.

 

Θέλω επίσης να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά:

 

Ως  δημοσιογράφος εξακολουθώ να διατηρώ ακέραια την άποψη, που από την πρώτη στιγμή επισήμανα, ότι η ενημέρωση δεν μπορεί να αποτελεί ΔΕΚΟ, ούτε βέβαια οι δημοσιογράφοι μπορεί να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και αν εργάζονται σε δημόσια ΜΜΕ και ότι αυτό αποτελεί θέση και του ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτή άλλωστε είναι  και πάγια η θέση της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ,της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων.

 

 

Ηλίας Κ. Μάτσικας»

 

 

 

2 comments:

Αστοριανή said...

Ιουστίνη μου,
απαράδεκτα πράγματα!!!!!!!!!!!

Φιλιά σε όλους σας,
Υιώτα
και Δημήτρης

Justine's Blog said...

Γιώτα μου,
Βρήκε ευκαιρία η Δεξιά να ασελγήσει εφ΄όλης της ύλης με τις πλάτες της Αριστεράς.
Φιλιά