ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Friday, March 1, 2013

Ενα Τζουστινάκι για όλες τις εποχές!

Είναι πολύ συγκινητικό να ανακαλύπτεις Πώς σε βλέπουν οι φίλοι σου. Δηλώνω βαθειά συγκινημένη για το αφιέρωμα που μου επιφύλαξε ο φίλος και συνάδελφος Πάρις Πέτρου στο νέο του διαδικτυακό τόπο Me Greek , που αναφέρεται σε δραστηριότητες και νέα του Μόντρεαλ.

Ενα βαθύ ευχαριστώ γιά την τιμή

Αφιέρωμα στη συγγραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη - Αργύρη

Ιουστίνη Φραγκούλη - Αργύρη
Είναι αδύνατο να κάνεις μια ολοκληρωμένη παρουσίαση για την Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη μέσα σ’ ένα κείμενο 700 λέξεων. Η Ιουστίνη είναι τόσα πολλά πράγματα μαζί που αν δεν έχεις την τύχη να τη γνωρίζεις για πολλά χρόνια, νομίζεις πως πρόκειται για πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους.

Με την ίδια ευκολία που θα ετοιμάσει βαλίτσες για να πεταχτεί μέχρι τη Νέα Υόρκη για ψώνια, θα πεταχτεί μέχρι την πρωθυπουργική κατοικία στην Οττάβα για να παραστεί σε δεξίωση, θα παρευρεθεί στα εγκαίνια κάποιας έκθεσης ζωγραφικής, θα παρακολουθήσει μια διάλεξη, θα δει 2-3 ταινίες ενός από τα τρέχοντα κινηματογραφικά φεστιβάλ, θα ταξιδέψει μέχρι τη Λευκάδα για να δει τον πατερούλη, θα υποδεχτεί το νέο Πρέσβη της Ελλάδας στο Τορόντο, θα γράψει μερικά κείμενα ως ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ και άλλων μέσων ενημέρωσης με τα οποία συνεργάζεται, θα ασκήσει διακριτικά το φιλανθρωπικό της έργο, θα παρακολουθήσει μια επίδειξη μόδας, και θα ετοιμάσει τη σπεσιαλιτέ της «αρνάκι φρικασέ à la Justine» για μια βραδιά με φίλους στο σπίτι της, στο Montreal.


Με την ίδια άνεση που θα μιλήσει στα δικά της πρόσωπα, θα ξεμπροστιάσει κάθε πολιτικό ή άλλο πρόσωπο που βλάπτει τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Σε συνέντευξη της στο in.gr τόνισε πως «... η Ελλάδα έχει γίνει το πειραματόζωο του ρήγματος της ευρωζώνης και ... προβλέπονται δυσοίωνες εποχές για τη χώρα μας. Σ΄αυτή την ιστορική συγκυρία δηλώνω Ελληνίδα και μόνον αυτό...»
Η Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι προφανές όμως, οι δικαστικές αίθουσες κι ένα γραφείο στη Βουκουρεστίου θα ήταν πολύ λίγα, πολύ μικρά για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της. Ένας άνθρωπος τόσο ανήσυχος, ο οποίος αντιλαμβάνεται τον πλανήτη μας σαν ένα μεγάλο χωριό, μόνο αστροναύτης θα μπορούσε να γίνει. Ή έστω δημοσιογράφος ή συγγραφέας. Όπως έγραψε η ίδια στον τοίχο της στο Facebook «Δημοσιογράφος ή συγγραφέας; Πάντοτε δημοσιογράφος πρωτίστως και μετά συγγραφέας. Βίοι παράλληλοι. Αλλά η ιστορία γράφεται από τους δημοσιογράφους. Οι ιστορίες γράφονται από τους λογοτέχνες!»

Ως δημοσιογράφος η Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη ξεκίνησε τις συνεργασίες της με ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας το 1983. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί κατά διαστήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και στην ΕΡΤ. Από το 1989 ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και διαφόρων εντύπων, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με διάφορα ομογενειακά ΜΜΕ του Καναδά και της Αμερικής. Πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία ως αρθρογράφος στο Huffington Post, το 23ο πιο δημοφιλές website στις ΗΠΑ και το πρώτο από τα 15 πιο δημοφιλή πολιτικά sites.

Η καταξιωμένη πορεία της ως συγγραφέας ξεκίνησε με το βιβλίο «Η Μοναξιά Ενός Ασυμβίβαστου». Ακολούθησαν το μυθιστόρημα «Πετάει, πετάει το σύννεφο», «Στις Αγορές του Κόσμου»,το δίγλωσσο βιβλίο «Η Παρακαταθήκη», ένα τρυφερό πολυσυλλεκτικό βιβλίο για την αδελφή της «Μια πεταλούδα στη ζωή μας», το μεταφεμινιστικό μυθιστόρημα «Ψηλά Τακούνια Για Πάντα», το «Ημερολόγιο Αβάνας. Η Κούβα στο Λυκόφως του Κάστρο» και το μυθιστόρημα «Για την Αγάπη των Άλλων».

Το νέο της βιβλίο «Έρωτας στην Ομίχλη» είναι «...μια ελεγεία στην πρώτη αγάπη αλλά και μια διεισδυτική ματιά στην πολυδιάστατη ανθρώπινη φύση...». Πρόκειται για την πραγματική ιστορία μιας δασκάλας από το Μικροδέντρι Πέλλας η οποία ερωτεύτηκε τον ευπατρίδη του χωριού, ανακαλύπτοντας την ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία τόσο του ίδιου όσο και των εκλεκτών αλύτρωτων. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Ψυχογιός καθώς και σε e-book από τα iTunes.

Είναι προφανές πως η ανήσυχη συγγραφική φύση της Ιουστίνης Φραγκούλη – Αργύρη θα έψαχνε για νέα μονοπάτια εκτόνωσης. Παράλληλα με τον «Έρωτα στην Ομίχλη» κυκλοφορεί το πρώτο παιδικό βιβλίο της «Ο Πολ και η Λάρα ταξιδεύουν». Πρόκειται για «...ένα συμβολικό έργο για την οικολογική ανησυχία, που ενώνει τους πολιτισμούς του Καναδά και της Ελλάδας...». Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα μουσικό cd και περιλαμβάνει τα τραγούδια του Πολ και της Λάρα, από τον μουσουργό Δημήτρη Κατή.

Υπάρχουν μερικές εβδομάδες το χρόνο που το Τζουστινάκι, όπως την αποκαλούν οι φίλοι της, εξαφανίζεται. Είναι κλεισμένη στο δωμάτιο της, κοιτάζει έξω από το παράθυρο και απολαμβάνει τις νιφάδες του χιονιού καθώς πέφτουν πάνω στα δέντρα. Κάθε νιφάδα είναι και μια μικρή πηγή έμπνευσης. Χαρτιά, φωτογραφίες, σημειώσεις, σκέψεις συμπληρώνουν το οπλοστάσιο της. Το πληκτρολόγιο «παίρνει φωτιά». Ένα νέο ταξίδι ετοιμάζεται. Ένα ταξίδι στο θαυμαστό κόσμο της Ιουστίνης.

Ψάξε με

No comments: