ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, March 11, 2013

Η φορολογική ασφυξία των Ελλήνων της Διασποράς


 
Ανήσυχοι παραμένουν οι Ελληνες ομογενείς του Καναδά με την πρόσφατη  φορολογική διάταξη που απαιτεί από τους ομογενείς πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (μάλιστα η προθεσμία έληγε μέχρι 31/12/2012) . Η παράταση της υποβολής των εν λόγω πιστοποιητικών μέχρι το τέλος Μαρτίου, η οποία εξασφαλίστηκε μετά από παρέμβαση του ΣΑΕ και του προέδρου της Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς, Αδωνι Γεωργιάδη, δεν λύνει το πρόβλημα στον Καναδά, καθώς η διμερής συνθήκη περί φορολογίας των Ελληνοκαναδών πολιτών περιπλέκει τα πράγματα.

Οπως αναφέρουν οι τοπικές εφημερίδες του Μόντρεαλ και του Τορόντο, δεκάδες ομογενείς έχουν κυριολεκτικά σπάσει τα τηλέφωνα ζητώντας επεξηγήσεις για τη νέα εγκύκλιο που προβλέπει τα εξής:

 «Τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν τόπο κατοικίας ή συνήθη διαμονή σε χώρα της αλλοδαπής και υπόκεινται σε φόρο μόνο για το εισόδημά τους που προκύπτει στην Ελλάδα υποχρεούνται ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2012 (χρήση 2011) να υποβάλλουν, εφόσον υπόκεινται σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά τους σε κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει συνάψει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας του εισοδήματος, πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, το οποίο είναι ενσωματωμένο στις προβλεπόμενες αιτήσεις εφαρμογής των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος, με εξαίρεση τις ΗΠΑ και την Τουρκία, οι οποίες εκδίδουν το δικό τους πιστοποιητικό.»

Οπως σημειώνει ο έμπειρος λογιστής Τζέιμς Κρομμύδας στην εφημερίδα Ελληνοκαναδικά Νέα : «Από  την 1-1-2011 είναι σε ισχύ η νέα Σ.Α.Δ.Φ.Ε. (Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος), Φορολογίας Εισοδήματος), ακριβώς για να μην πληρώνουν φόρο οι έλληνες του Καναδά και στα δύο κράτη. Όπως ίσως θα καταλάβατε, με τη νέα εγκύκλιο το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, «σαμποτάρει» ξεκάθαρα την εν λόγω σύμβαση, προσδοκώντας απρόσμενα έσοδα από το πουθενά! «Είναι αδιανόητο. Δεν μπορεί να καταλάβει κανείς τι τους ενδιαφέρει στην Ελλάδα, τι και πόσα είναι τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων του Καναδά, που μένουν μόνιμα εδώ και πολλά χρόνια στον Καναδά... Μιλάμε για ανθρώπους που είναι εν ζωή και είναι επόμενο να έχουν εισοδήματα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την Ελλάδα».

Οι Ελληνες ομογενείς διαμαρτύρονται έντονα, καθώς από την εγκύκλιο εξαιρούνται η ΗΠΑ και η Τουρκία και όχι όλες οι χώρες όπου διαμένουν μόνιμα Ελληνες ομογενείς.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς, Αδωνις Γεωργιάδης πριν από δυό εβδομάδες  κατέθεσε στο τουίτερ ευχαριστίες προς τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σημειώνοντας:«Το θέμα με το Φορολογικό Πιστοποιητικό Ομογενών λύθηκε. Θα δοθεί παράταση έως 30/9 και θα απλοποιηθεί η διαδικασία».

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

4 comments:

pylaros said...

Όταν φύγαμε από την Ελλάδα δεν φύγαμε γιατί δεν μας άρεσε ο τόπος μας, φύγαμε γιατί δεν μπορούσαμε να ζήσουμε, να το πω καλλίτερα το ίδιο το κράτος άνοιγε τις πόρτες για να φύγουμε, αυτό μας έδιωχνε! Καμία προστασία δεν μας παρείχε πουθενά σε καμιά γωνιά του κόσμου, όταν εμεί ψάχναμε για μεροκάματο στα πεζοδρόμια της παγκοσμιότητας. Υπηκοότητες αλλάξαμε πολλές, αναλόγως που τον έριχνε η τύχη τον κάθε ένα μας, όχι δεν έχει μείνει κανένας εν ζωή στην Ελλάδα, αυτοί που περίμεναν τον οβολό μου, πέθαναν όλοι, ερήμωσε ο τόπος και τώρα στα γεράματα όσο ακόμα αντέχω πηγαίνω κάθε χρόνο και προσκυνώ το μέρος που γεννήθηκα. Γονατίζω και φιλώ μια έρημη πατρική μου παράγκα ή ας τη πω καλύβα. Έφυγα σα ναυτικός τις 12 Αυγούστου 1950 όλη μου η ζωή όργωνα με αλέτρι τις θάλασσες και τις καταπράσινες ζούγκλες, και να μας λέει να του αποδείξω ότι είμαι μόνιμος κάτοικος, εξωτερικού αφού στην Ελλάδα από τα 16 χρόνια μου μ’ έδιωξαν. Αυτό που θα καταφέρουν είναι να μην ξαναπάμε Ελλάδα και όχι μόνο.
Θα πρέπει να υπάρχει μια διαφοροποίηση, μας βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι, άλλοι είναι αυτοί οι Business men αυτοί οι οποίοι έχουν επενδύσει τον ιδρώτα τους στην Ελλάδα και άλλοι εμείς που ζούμε στην ξένη με το καθημερινό Αχ! Βαχ! Πως θα εξοικονομήσουμε τα εισιτήρια μας, για ένα εφήμερο προσκύνημα στο χώμα που γεννηθήκαμε.

Κρίμα το λέω και σκέπτομαι το «Χώμα Ελληνικό»
του Γεωργίου Δροσίνη.

Κι αν το Ριζικό μου έρημο και μαύρο
Μούγραψε να φύγω και να μην γυρίσω
Το στερνό συχώριο εις εσένα θαύρω
Το στερνό φιλί μου σένα θα χαρίσω.

Έτσι κι αν σε ξένα χώματα πεθάνω
Και το ξένο μνήμα θάναι πιο γλυκό
Σαν θαφτείς μαζί μου στην καρδιά μου επάνω
Χώμα αγαπημένο, χώμα Ελληνικό.


Όμως ούτε αυτή την πολυτέλεια δεν θάχουμε!

(It is unfair for the Greek tax authorities to ask us to prove that we are not 'elephants'.)Αυτό από την Αυτραλία.

Γαβριήλ Παναγιωσούλης
Νέα Υόρκη
υ.γ
Αγαπητή μου Ιουστίνη,
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
χαιρετώ σε
Γαβριήλ

Justine's Blog said...

Δεν έχω τίποτε να προσθέσω στο αγνό και καλογραμμένο σου κείμενο. Μόνο να πώ ότι η χώρα μας αδικεί τους μικρούς και αφήνει ατιμώρητους τους μεγάλους. Την αγάπη μου από τη δική μου ξενητειά

δεσποιναριον said...

Τζουστινακι αυτη την διαδικασια την περασα το Νοεμβρη. Το πιστοποιητικο που εβγαλα στο προξενειο βγηκε επι τοπου με μερικες αποδειξεις (φορολογικων δηλωσεων και utilities ) Εσεις η διαφορα ειναι οτι πρεπει να τυπωσετε και να συμπληρωσετε μια επι πλεον φορμα. Στην δικη μας που την δακτυλογραφησαν επι τοπου ΔΕΝ περιλαμβανεται η πληροφορια ποσο ειναι το εισοδημα μας. Αυτο που πηραμε απο την πρεσβεια ειναι ενα επισημο χαρτι που βεβαιωνει οτι πληρωνουμε φορους εδω. Το πρωτοτυπο εσταλη στον φοροτεχνικο μας στην Ελλαδα και θα υποβληθει μαζι με την φορολογικη μας δηλωση.
Αυτο το πιστοποιητικο το απαιτουν ολες οι χωρες (το ξερω απο φιλους αλλων εθνικοτητων) και η Ελλαδα ενω ειχε την συμφωνια μεχρι τωρα δεν κουνιοτανε κανενας, τωρα αποφασισανε να πανε με τον νομο.
Δηλεδη εσυ λες οτι το δικο σας πιστοποιητικο θα αναφερει εκτος απο το οτι πληωνετε εκει φορους ΚΑΙ το φορολογητεο ποσο;

Justine's Blog said...

Δεσποινάκι,
Εσύ τη γλίτωσες γιατί δεν είχε ισχύσει ακόμη η νέα διάταξη. Η διάταξη επιβάλλει να ζητήσεις επίσημο χαρτί από την κυβέρνηση κάθε κράτους και να δηλώσεις τα εισοδήματά σου παγοσμίως. Τουτέστιν να ανοίξεις πληγή με την εφορία στον τόπο σου!
Θα αναρτήσω τη σχετική εγκύκλιο με την ερμηνεία της για να δείς πόσο killer είναι!