ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Friday, October 5, 2018

Ναι στην πώληση του εμφυτεύματος Γκοντέν!




Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Και να λοιπόν την άλλη Κυριακή, 14 Οκτωβρίου,  καλούμεθα να ψηφίσουμε στη Γενική συνέλευση της ΕΚΜΜ περί την πώληση του εμφυτεύματος του κτιρίου Γκοντέν, για το οποίο έχει προσφερθεί στην Ελληνική Κοινότητα το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν του ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Και να που άρχισαν οι φωνές της αντίδρασης, «’Οχι στο ξεπούλημα της κοινοτικής περιουσίας» και άλλα τέτοια φαιδρά και ανεύθυνα που με αφήνουν κατάπληκτη κυρίως όταν προέρχονται απο σοβαρούς παράγοντες της παροικίας μας.

Η αλήθεια είναι η εξής:

1.Όπως γνωρίζουμε , το εμφύτευμα αποδίδει στην ΕΚΜΜ μόνο 1,6% τουτέστιν 158.000 χιλιάδες το χρόνο , ενώ την ίδια ώρα η Ελληνική Κοινότητα πληρώνει για τοκοχρεωλύσια πάνω από 800.000 δολάρια το χρόνο.

2. Το εμφύτευμα ναι μεν περιέχει το ιστορικό κτίριο Γκοντέν κι ένα μικρό ξενοδοχείο, αλλά η παλαιότητα του οικοδομήματος σε 35 χρόνια που θα έρθει στην ιδιοκτησία της ΕΚΜΜ είναι απρόβλεπτη και ακαθόριστη τόσο που δεν επιτρέπει να γίνει καθαρός οικονομικός υπολογισμός της αξίας του ακινήτου όταν θα λήξει το συμβόλαιο με τους ενοικιαστές το 2053.

3. Η Κοινότητα προσπάθησε να φέρει κι άλλους επενδυτές, μάλιστα δε ο ατζέντης κ. Τραkάκης είπε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου  ότι παρουσίασε το εμφύτευμα σε  πολλές ομάδες επενδυτών αλλά θεωρούν ασύμφορη την επένδυση, δηλαδή να καταβάλουν 10 εκατομμύρια και να εισπράττουν 1,6% το χρόνο.

4. Σε 35 χρόνια απο σήμερα τα τοκοχρεωλύσια που μπορεί να φτάσουν και τις 900.000 δολάρια ετησίως αν γίνει αύξηση των επιτοκίων (προβλέπεται αυτό απο τους οικονομικούς αναλυτές) θα φτάσουν στα 31.500.000 δολάρια. Επομένως,γι αυτούς που διατείνονται πως το εμφύτευμα θα αξίζει 35 εκατομμύρια δολάρια σε 35 χρόνια,  αν αφαιρέσουμε τα τοκοχρεωλύσια που η Κοινότητα θα πληρώνει κάθε χρόνο απο την αξία πώλησης του ακινήτου σε 35 χρόνια απο σήμερα δεν θα μείνουν ούτε 5 εκατομμύρια.

5. Δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα να πουληθεί το εμφύτευμα και να πάει σε ελληνικά χέρια, διότι όποιος επενδυτής το αγοράσει, θα το μεταπωλήσει στους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου προς ίδιον κέρδος σε μερικά χρόνια.

Επομένως,  τα δεδομένα είναι απλά. Βρισκόμαστε μπροστά στο υπαρξιακό ερώτημα αν θέλουμε να αφήσουμε στην επόμενη γενιά μια Κοινότητα χωρίς χρέος, ή αν θέλουμε να την βλέπουμε να πνίγεται στη θηλειά του χρέους της. Αν δηλαδή θέλουμε να πουλήσουμε το εμφύτευμα Γκοντέν (δεν υπάρχει η Αγία Τριάδα εδώ και 30 χρόνια πλέον) και να εισπράξουμε 10 εκατομμύρια δολάρια εδώ και τώρα  ή να το αφήσουμε ως ιδιοκτησία της Κοινότητας και να πάρουμε καθαρά 5 εκατομμύρια σε 35 χρόνια.

Και βέβαια, αυτό το χρέος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ δεν είναι αμαρτωλό όπως θέλουν να ακούγεται κάποιοι. Το Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο μπορεί να χρέωσε την ΕΚΜΜ τρία εκατομμύρια δολάρια όταν κτίσθηκε αλλά σήμερα αξίζει πάνω απο 30 εκατομμύρια δολάρια. Αυτοί που αποφάσισαν λοιπόν το κτίσιμό του δεν μας έπνιξαν, αντίθετα μας άφησαν παρακαταθήκη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Τώρα όμως επιτέλους ήρθε η ώρα να αποτινάξουμε το δεσμό αυτού του επώδυνου χρέους. Τα παιδιά μας που είναι οι γονείς των μαθητών των σχολείων ΣΩΚΡΑΤΗΣ-ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ δεν μπορούν να ζούν κάτω απο τη διακρή απειλή μιας ενδεχόμενης πτώχευσης, καθώς όπως έχουν πολλάκις επισημάνει οι ορκωτοί λογιστές θα έρθει σύντομα η μέρα που η ΕΚΜΜ δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στα κάθε μορφής δάνεια και προπάντων στο πνιγηρό line of credit που έχει το υψηλότερο επιτόκιο, αποτελώντας κανονική μάστιγα για την καθημερινή λειτουργία του κοινοτικού οργανισμού.

Ακούγεται πολύ δραματικό το σύνθημα «όχι στο ξεπούλημα της κοινοτικής περιουσίας». Το εμφύτευμα πρέπει να πουληθεί εδώ και τώρα για να καθαρίσει η ΕΚΜΜ απο όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις συλλήβδην.

Το σύνθημα πρέπει να είναι : ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΧΡΕΗ

Γι αυτό την Κυριακή με το χέρι στην καρδιά και με το βλέμμα στραμμένο στα παιδιά και τα εγγόνια μας θα πρέπει να ψηφίσουμε ΝΑΙ στην πώληση του οικοπέδου Γκοντέν.

Ολα τα άλλα είναι περιττά, η Κοινότητα πρέπει να επιβιώσει και να προχωρήσει ΕΔΩ και Τώρα!

‘Οσο για μελλοντικές επενδύσεις σε σχολεία και γηροκομεία, δεν είναι της παρούσης να συζητάμε τέτοια σενάρια! Μια επόμενη διοίκηση θα αποφασίσει για όλα αυτά με την Κοινότητα ξεχρεωμένη και 2,7 εκατομμύρια σε χρηματιστηριακές επενδύσεις.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΣ ΓΚΟΝΤΕΝ!

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΧΡΕΗ!



 ΥΓ. Και βέβαια δεν πρέπει να συζητείται καν το θέμα πώλησης του Αγίου Γεωργίου και του συγκροτήματος του Ελληνικού Κοινοτικού Κέντρου καθότι είναι ο πρώτος ναός που κτίσθηκε εκ θεμελίων από τους Έλληνες του Μοντρεάλ.

No comments: