ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, March 26, 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μοντρεάλ: Τα παραλειπόμενα της πρωθυπουργικής επίσκεψης!




 Αναδημοσίευση από την HuffPost Greece

Μια νότα ανάτασης για την Ελληνική παροικία που έβαλε τα καλά της για να υποδεχθεί τους δύο ηγέτες.

 Της δημοσιογράφου-συγγραφέως Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε την Κυριακή η Εθνική Παλιγγενεσία στο Μοντρεάλ όπου υπό λαμπρό ήλιο και με ήπιες θερμοκρασίες εξελίχθηκε η παρέλαση στην λεωφόρο Ζάν Ταλόν του Μοντρεάλ με πλήθος κόσμου, καθώς  τελετάρχες ήταν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Καναδά, Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζάστιν Τρουντό, αντίστοιχα.

Η παρέλαση της 24ης Μαρτίου στο Μοντρεάλ ήταν ιστορική για πολλούς λόγους:

1.   Για πρώτη φορά δύο πρωθυπουργοί,της Ελλάδας και του Καναδά, ο Τρουντό και ο Μητσοτάκης, παιδιά πρωθυπουργών και οι δύο, παρέστησαν στην επική παρέλαση των Ελλήνων του Μοντρεάλ που διανθίσθηκε- εκτός των ελληνικών σχολείων και των εθνικοτοπικών συλλόγων- με αγήματα της αστυνομίας , του στρατού, των Σκωτσέζων και άλλων.

2.   Για πρώτη φορά Ελληνας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν παρέστη στη μεγάλη παρέλαση των Αθηνών, αλλά προτίμησε να παρευρεθεί σε παρέλαση Ελλήνων της Διασποράς, προωθώντας την επιστολική ψήφο των Αποδήμων.

3.   Για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια επισκέφθηκε τον Καναδά Έλληνας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα   χωρίς επίσημο πρωτόκολλο αλλά ως προσωπικός καλεσμένος του Καναδού ομολόγου του Τζάστιν Τρουντό.

 Στην Δοξολογία γιά την Εθνική επέτειο, που τελέστηκε στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Καναδά κ. Σωτηρίου, παραβρέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη σύζυγό του Μαρέβα Μητσοτάκη και τα τρία παιδιά τους, ενώ δίπλα του κάθησε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό παρακολουθώντας με κατάνυξη την τελετουργία της Δοξολογίας προς τους πεσόντες ήρωες  του 1821.

 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέφθασε στο Μοντρεάλ με πέντε υπουργούς, τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας Νίκο Παπαθανάση, την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, την υφυπεξ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τον υφυπεξ Απόδημου Ελληνισμού Γιώργο Κώτσηρα, τον πρώην υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και υποψήφιο ευρωβουλευτή καθώς και με επιτελείο από το γραφείο του, γεγονός που χαρακτηρίσθηκε αρνητικά από τους Έλληνες ομογενείς, καθώς η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος για υπουργικά ταξίδια κρίνεται αυστηρά για την Ελλάδα που μόλις βγήκε από τα μνημόνια.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου, υπέγραψε παρουσία του Καναδού ομολόγου του πρωτόκολλο συμφωνίας  για την προμήθεια από πλευράς της Ελλάδας νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair τύπου DHC-515 της εταιρείας DeHaviland, που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή ¨Ενωση. Δικηγόρος που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο στην δικαστική διαμάχη για την προηγούμενη αγορά των Canadair του 1999 από την εταιρεία Bombardier στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά με ενημέρωσε ότι η προηγούμενη κατασκευαστική εταιρεία δεν τήρησε τη συμφωνία με αποτέλεσμα το Ελληνικό δημόσιο να βρίσκεται στον Άρειο Πάγο του Καναδά περιμένοντας την έκβαση της υπόθεσης. Η ίδια πηγή προειδοποιεί της ελληνική κυβέρνηση να είναι προσεκτική στο γράμμα της νέας συμφωνίας και να μην αφήσει κανένα νομικό κενό.

 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χημεία ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς ήταν εξαιρετική. Χαλαροί και οι δύο τους, έδωσαν μια φιλική νότα στην ελληνική πρωθυπουργική επίσκεψη. Ο Τζάστιν Τρουντό μετά την παρέλαση περιήγησε τον Έλληνα ομόλογό του σε καφενεία και ρεστοράν της ελληνικής γειτονιάς, που αποτελεί και την εκλογική του έδρα, βγάζοντας πολλές φωτογραφίες και σέλφις, ενώ κατά τη διαρκειά της δεξίωσης στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να χορηγήσει υπό προϋποθέσεις 10 εκατομμύρια δολάρια στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ για την ανέγερση «πράσινου» κοινοτικού κέντρου στο Λαβάλ.



 'Οταν ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν η Ελληνική κυβέρνηση θα συνεισφέρει στο εν λόγω έργο, εκείνος απάντησε ότι θα ρωτήσει τον υπουργό οικονομικών. Κύκλοι της Ελληνικής Ομογένειας του Μοντρεάλ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους διότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε την διαγραφή του δανείου της Ελληνικής Κοινότητας προς το Ελληνικό δημόσιο ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δεν εξυπηρετείται από δεκαετία και αποτελεί ένα νεκρό δάνειο.

 Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τρουντό στις επετειακές εκδηλώσεις γιά την Εθνική Επέτειο της Ελλάδας στο Μοντρεάλ ήταν μια νότα ανάτασης για την Ελληνική παροικία που έβαλε τα καλά της για να υποδεχθεί τους δύο ηγέτες.

 Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά συνεχίσθηκε με δύο εκδηλώσεις στο Τορόντο, μία με την οικονομική κοινότητα αλλά και μία με την  Ελληνική ομογένεια του Τορόντο.

 



 

 

 

 

 

 

 

No comments: